Azi s-a vorbit despre un fenomen des întalnit și-n Maramureș: Violența împotriva femeilor

Violența împotriva femeilor este un fenomen destul de frecvent și în Maramureș. Aproape zilnic polițiștii emit ordine de protecție împotriva bărbaților care au ridicat pumnul împotriva femeilor și care ajung să le distrugă psihic pe viață.

„Violența împotriva femeilor nu reprezintă doar o încălcare a drepturilor omului, ci are de asemenea consecințe individuale și sociale serioase, care nu pot fi ignorate de societate, în ansamblul ei, și de noi, ca reprezentanți ai Statului Roman, autorități locale și societate civilă. Este un tip de violență care hotăraște cursurile vieților și situația femeilor și a tinerelor. Violența asupra femeilor are un efect negativ asupra capacității femeilor de a participa la viața socială, politică și economică”, a fost mesajul transmis de către Prefectul de Maramureș, Rudolf Stauder în cadrul întalnirii care a avut loc azi la Palatul Administrativ.

La nivel național numai în primele 9 luni ale acestui an, au fost înregistrate peste 66.000 de victime ale violenței domestice, jumătate dintre cazuri în mediul rural.  De altfel, Poliţia Română, împreună cu World Vision România și Alka Group, continuă programul prin care adolescentele din mediul rural învață cum să se apere de abuzurile sexuale și de alte forme de violență împotriva femeilor.

„Unu din zece adolescenți din comunitățile vulnerabile crede că insistența unui partener de a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este o formă de abuz sexual sau este doar într-o mică măsură, conform unui sondaj realizat de World Vision România la începutul lunii octombrie. Totodată, 15% dintre adolescenții respondenți spun că au fost implicați în relații de cuplu în care partenerii îi făceau să simtă că nu sunt suficient de buni. De Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, este anunțată desfășurarea pentru încă un an a proiectului „Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării”.

Printre obiectivele proiectului se află creșterea stimei de sine și autonomia adolescentelor în relațiile de cuplu, precum și combaterea violenței asupra acestora. Sondajul s-a realizat în rândul a 700 de adolescenți, dintre care 65% sunt fete, iar 70% sunt din mediul rural, restul fiind din orașe mici. Aceeași cercetare arată că 25% dintre adolescenții respondenți consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său.

Aproximativ 11% dintre tineri/tinere spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie, 10 % au avut parteneri care țipau la ei, 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau, 3,5% dintre adolescenții chestionați spun că au fost loviți de parteneri în relațiile trecute. Pe de altă parte, 96% consideră că cineva care își lovește partenerul este agresor.

„Rezultatele pe care le-am obținut anul trecut prin acest proiect, dar și datele îngrijorătoare pe care continuăm să le vedem în comunitățile cele mai vulnerabile ne-au determinat să continuăm pentru cel puțin încă un an aceste activități. Este important că tinerii și copiii să recunoască toate formele de violență. Este important ca adolescentele să-și poată da seama dacă se află în relații abuzive și să primească consilierea necesară pentru a putea ieși din acele relații. Tinerii au nevoie să știe ce trebuie să facă pentru a preveni să fie victime sau agresori”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

„Ne-am dorit foarte mult să continuăm acest program. Rezultatele multora dintre adolescentele care au participat în proiect ne-au impresionat. Unele dintre ele au reușit să iasă din relațiile abuzive în care erau sau, pur și simplu, au început să aibă mai multă încredere în ele. Știam că acest proiect poate schimba vieți, pentru că l-am lansat în urma experiențelor cu propriile noastre angajate, multe dintre ele fiind din mediul rural. După acest an, ne-am dat seama cât de important este proiectul pentru aceste fete și ne-am bucurat că am văzut rezultate atât de repede în viețile lor”, a declarat Viorela Rădoi, reprezentant Alka Group.

„Primul pas spre o viață fără abuzuri este conștientizarea formelor de violență între parteneri și depistarea precoce a acestora. Odată ce tinerii vor cunoște ce nu este normal să se întâmple într-o relație sau familie se vor apăra, vor cere ajutor, vor ieși din impas. Polițiștii vor participa la sesiunile de informare și vor transmite recomandări antivictimizare și antiinfracționale, vor explica legislația în domeniu și pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă, pentru a se proteja.” , a declarat comisar-șef de poliție Stănică Sorin – Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu