AVERTISMENT – Puii cumpărați de pe internet vă pot aduce probleme cu legea

Gaina

Pe rețelele sociale au apărut de câteva zile anunțuri prin care maramureșenii erau îndemnați să cumpere pui, fie de carne, fie de ouă. Însă, acest gen de anunțuri, atrag atenția autoritățile, nu sunt întotdeauna de luat în calcul, asta pentru a nu vă trezi că ați dat banii pe niște pui bolnavi, printre altele.

Din start, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș precizează că este strict interzisă achiziționarea păsărilor vii de la comercianți neautorizați, inclusiv din comerț on-line, fără documente sanitare veterinare însoțitoare, sau comercializarea păsărilor vii din mijloace de transport neautorizate de pe marginea drumului sau din alte locații neînregistrate. Este strict interzisă, de asemenea, comercializarea păsărilor în targuri, piețe, oboare sau în proximitatea acestora.

„Ținand cont de faptul că mulți cetățeni din județul Maramureș intenționează să-și cumpere pui de 1 zi, pui zburați, aceștia ar trebui să cunoască condițiile sanitar- veterinare care trebuiesc respectate la comercializarea păsărilor vii pe teritoriul României. Comercializarea păsărilor se poate efectua numai din unități înregistrate/autorizate sanitar veterinar, prin vânzare directă dintr-un spațiu amenajat la poarta unității, sau prin intermediul mijlocitorilor de afaceri cu animale vii înregistrați sanitar veterinar.

Apoi, medicul veterinar de liberă practică împuternicit emite Certificatul Sanitar Veterinar de Sănătate pentru comercializarea păsărilor vii provenite din exploatațiile comerciale de pe teritoriul României, pentru fiecare lot de păsări vii din aceeași categorie transportate cu același mijloc de transport. În cazul puilor de 1 zi comercializarea se poate efectua și din „magazinele de pui de 1 zi” înregistrate sanitar veterinar. Foarte important, mijlocul de transport păsări vii trebuie să fie înregistrat/autorizat sanitar veterinar în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare”, precizează DSVSA Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu