Au vrut in UE: Taranii vanzatori in piata vor fi dotati cu chitantier, stampila si cont bancar – In caz contrar, acestia risca sa fie amendati

Cine vrea sa mai vanda in piete zarzavaturi, muraturi, oua sau o legatura de patrunjel va avea nevoie de chitantier, stampila si un cont bancar. Pe scurt, sa devina persoane fizice autorizate, inregistrate la Registrul Comertului.

Oricat de ciudat ar parea, potrivit directorului Directiei Agricole Maramures, Anton Rohian, “Uniunea Europeana cere, ca pana in 2013,  toti cei care vand in piete sa intre in legalitate, sa isi declare veniturile anual si sa cotizeze la bugetul de stat cu un impozit de 16 %”.

Pana acum taranii isi puteau vinde marfa in piete si oboare in baza certificatului de producator. Ordonanta a fost data de Guvern in 2008 si prevede  ca  toate persoanele fizice care presteaza o activitate economica trebuie sa isi faca asa numitul PFA, de la care nu mai sunt scutiti nici agricultorii. Prevederea s-a tot amanat insa va intra in vigoare peste 4 zile.

Multi dintre gospodari habar nu au insa ce presupune notiunea de „persoana fizica autorizata”. Taranii care nu iau act de noile reglementari risca sa fie amendati.

radio galaxia

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu