Atracții naturale din Maramureș mai puțin cunoscute: Lacul Tăul Morărenilor

Una dintre atracțiile naturale mai puțin știute ale județului Maramureș este lacul Tăul Morărenilor, situat între Creasta Cocoșului și satul Breb. Lacul s-a format printr-o alunecare de teren.

”Între Creasta Cocoșului și satul Breb, într-un peisaj mozaicat de pădure, tufărișuri și fânațe neumblate, există un lac ascuns – de o frumusețe rară: Tăul Morărenilor (cunoscut și cu numele de Tăul Brebului).

Este un lac aproape circular, adânc de 6,9 metri în punctul maxim, care s-a format printr-o alunecare de teren. Azi lacul e alimentat de un pârâu cu debit constant și de izvoare subterane, iar surplusul se scurge în Valea Mare, unul dintre afluenții râului Mara.

Pe lângă păsările din diverse specii, printre care se numără rața sălbatică mare, în lac și în jurul lui trăiesc viețuitoare de toate felurile: broasca roșie de munte, șopârla de munte, buhaiul de baltă cu burtă galbenă, corcodelul mic și chiar vipera. Găsiți și plante specifice locului – trifoiul de baltă, ţăpuşica, aninul negru, alunul, salcia aurie, socul.

La Lacul Morărenilor, puteți ajunge printr-o drumeție care urcă până la 853 metri – sau cu bicicleta, pe traseul ce pornește din Breb, marcat cu cruce roșie. Dacă porniți din Pasul Gutâi, urmați marcajul bandă roșie până la urcarea spre Creasta Cocoșului, apoi continuați pe marcajul cruce roșie, trecând pe lăngă Tăurile Chendroaiei.

De pe malul lacului veți avea o priveliște deosebită asupra Crestei Cocoșului și a vârfului Gutâi, numai bună de admirat și imortalizat”, se arată într-o postare pe pagina Eco Maramureș.

Vlad HERMAN

Foto: Eco Maramureș

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu