Direcția de Sănătate Publică a județului Maramureș desfășoară, pe parcursul acestei luni, activități de informare, educare și comunicare în cadrul unei campanii naționale despre vaccinare. Oficialii DSP Maramureș spun că rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută.
Maramureșenii trebuie să știe că virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele contaminate timp de până la 2 ore: „Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un anumit moment în viață se poate infecta. Erupția cutanată reprezintă cel mai vizibil simptom, în timp ce complicațiile pot include orbire, encefalită, diaree severă și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie. Rujeola este o boală care slăbvește sistemul imunitar. În prezent Regiunea Europeană a OMS se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri și de decese prin rujeolă. Anul trecut au fost raportate 58.114 de cazuri de rujeolă de către 41 din cele 53 de state membre ale regiunii. 10 țări, printre care și România, au raportat 98% din numărul total de cazuri”.
În perioada 21-27 aprilie în Regiunea Europeană a OMS se celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării. Scopul acestei campanii este acela de a crește acoperirea vaccinală prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța imunizării în rândul părinților și îngrijitorilor, al profesioniștilor din domeniul sănătății și factorilor de decizie politică”.
În România, în perioada 1 ianuarie-5 martie 2024 au fost notificate 7243 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 8 decese. În Maramureș, sub sloganul „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării”, luna aceasta se vor derula activități de implicare a personalului medical și de informare a populației: „Se va sublinia riscul de reapariție a unor boli infecțioase, cum ar fi poliomielita sau difteria și pericolul reprezentat de epidemia de rujeolă, reamintindu-le părinților să-și vaccineze copiii și încurajând diaalogul dintre părinți și personalul medical”.
Dragoș HOJDA