Anul trecut: Aproape 200 persoane diagnosticate cu tuberculoză în Maramureș

În 24 martie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. Prilej prin care OMS subliniază faptul că tuberculoza rămâne o problemă de sănătate la nivel Mondial, inclusiv decesul a milioane de oameni anual.

În anul 2022, în județul Maramureș au fost diagnosticate 194 persoane din care 165 cazuri noi și 29 recidive, în creștere față de anul 2021 când accesul la diagnostic a fost redus din cauza pandemiei Covid.

”Cu o incidență globală de 42,8 cazuri la 100 mii locuitori județul se situează sub media națională de 46, 1 cazuri la 100 mii locuitori.

Județul Maramureș este inclus în proiecte de depistare active și screening, tuberculozei prin controlul simptomaticilor prin teste rapide de diagnostic genetic”, transmite Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare.

Alături de alte clădiri din țară Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare va fi iluminat în roșu pentru celebrarea zilei de 24 Martie.

În acest an, sloganul OMS este „DA! PUTEM STOPA TUBERCULOZĂ!” („YES! WE CAN END TB!”) slogan ce încurajează și ne dă speranțe pentru un alt nivel de abordare diagnostic și tratament pentru tuberculoză prin adoptarea de scheme inovative, accelerate și multisectoriale de abordare în context epidemic TB.

”24 martie marchează ziua în care dr. Robert Koch, în 1882, descoperea agentul patogen al tuberculozei, bacilul care îi poartă numele. În 1998, a fost identificat genomul bacteriei lui Koch, deschizând căi noi pentru găsirea unor medicamente care să vindece omul de tuberculoză.

Această dată de 24 martie este destinată a solicită atenția publică asupra faptului că TUBERCULOZĂ continuă să fie o problemă de sănătate publică în lumea întreagă, producând decesul multor milioane de oameni anual”, mai arată spitalul băimărean.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu