- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

Angela Merkel: „Daca euro cade, mai multi vor cadea”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca stabilizarea euro reprezinta stabilizarea “ideii europene”, deoarece caderea monedei euro ar putea duce la o situatie mai grava, transmite Bloomberg.

“Daca euro cade, mai multi vor cadea”, a afirmat oficialul german, intr-un interviu acordat ziarului “Sueddeutsche Zeitung”.

Merkel a apreciat ca statele europene trebuie sa-si consolideze bugetele si sa impuna reguli mai stricte cu privire la instrumentele financiare derivate pentru transferul riscului de credit (CDS) sau vanzarea in lipsa (short-selling), vanzarea de actiuni imprumutate de investitori de la brokeri, pentru a fi cumparate ulterior, la un pret mai mic.

Ajutorul pentru Grecia si alte state europene ajuta la protejarea euro si a banilor populatiei, a declarat cancelarul german, adaugand ca va avea grija de respectarea stricta a conditiilor in care sunt acordate fondurile.

Germania beneficiaza “considerabil” de pe urma Uniunii Europene si a monedei euro, iar Banca Centrala Europeana adopta masuri credibile un euro stabil, a explicat oficialul german.

Angela Merkel a declarat ca aceasta criza a euro reprezinta “cea mai mare provocare” pentru UE din 1990 si, poate, de la semnarea tratatului fondator de la Roma in 1957.

In opinia lui Merkel, aceasta criza ar trebui folosita pentru a intari UE. “Avem o moneda comuna, insa nu avem o uniune economica si politica”, a subliniat oficialul german, apreciind insa ca va veni o zi cand “toate statele membre ale Uniunii Europene vor avea euro drept moneda de plata”.

agerpres

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu