Anca BOAGIU: „Romania poate fi un model in privinta drepturilor de care beneficiaza minoritatile”

Vicepresedintele Senatului Romaniei, Anca Boagiu, a participat la reuniunea “Educatia si Alianta Civilizatiilor”. Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Ambasada Spaniei, tara care detine Presedintia rotativa a Uniuniii Europene, sub egida Aliantei Civilizatiilor.

La reuniunea, care a fost moderata de actrita Maia Morgenstern, Ambasador al Bunavointei din partea Guvernului Romaniei, au participat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, Doru Romulus Costea, secretar de stat pentru afaceri globale la MAE, Jose Manuel Martinez Sierra, reprezentant al Ministerului Educatiei din Spania si Jose Maria de Luxan Melendez, reprezentant al guvernului spaniol.

In discursul sau, vicepresedintele Senatului Romaniei, Anca Boagiu a declarat ca Romania poate fi un model pentru alte tari in ceea ce priveste punerea in practica a obiectivelor Aliantei Civilizatiilor.

“Suntem o tara care asigura reprezentarea parlamentara pentru 18 minoritati nationale, iar drepturile la educatie, administratie si justitie in limba materna sunt recunoscute si aplicate de mai multi ani. Tocmai de aceea cred ca Romania trebuie sa joace un rol mai pregnant in Alianta Civilizatiilor, ca tara in care mai multe etnii, mai multe culte religioase, traiesc impreuna, respectandu-se reciproc, respectand valorile, cultura, traditiile celorlalti”, a afirmat Anca Boagiu.

Vicepresedintele Senatului Romaniei a subliniat  ca educatia se afla de multi ani in centrul preocuparilor principale ale Romaniei, principalele masuri pentru modernizarea sistemului educational din tara noastra fiind conturate deja prin Pactul National pentru Educatie.

“Vorbim de o mai mare implicare a comunitatilor locale, a parintilor si a elevilor, de o reorientare a curriculei pentru a fi in acord cu cerintele pietei fortei de munca. Vorbim de probleme structurale care au nevoie de un acord la nivelul societatii si la nivelul partidelor, un acord care sa treaca peste partizanatele politice sau afinitatile personale.

Aplicarea Pactului National pentru Educatie nu trebuie sa ramana la nivelul de deziderat si nu trebuie ca de fiecare data cand cineva incearca sa puna in practica lucrurile cu care toti am fost de acord, sa existe opozitie”, a spus Anca Boagiu.

Ciprian DOCHITA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu