Amenzi usturatoare pentru medicii care acorda ilegal concedii medicale si pentru angajatorii care nu platesc foile de boala

Concediile medicale acordate ilegal vor costa medicii intre 5.000 si 10.000 de lei, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului publicate luni in Monitorul Oficial. Ordonanta de Urgenta a Guvernului, adoptata pe 14 aprilie, stipuleaza, ca „eliberarea certificatelor de concediu medical de catre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare,” constituie contraventie care se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei.

Conform aceluiasi act normativ, angajatorii care refuza nejustificat sa plateasca indemnizatiile de concediu medical sau le calculeaza eronat sunt sanctionati mai bland, cu amenzi intre 2.500 si 5.000 de lei.

Presedintele Colegiului Medicilor de Familie Maramures, doctorul Gheorghe Lascu, declara ca nu este incantat ca li se cer tot felul de lucruri ridicole, dar este normal ca toti aceia care incalca legea, acordand concedii ilegale, sa si plateasca. „Sistemul de la noi este prost, tot timpul trebuie sa fim originali, in loc sa responsabilizam pacientul, responsabilizam medicii”, concluzioneaza doctorul.

radio galaxia

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu