ALARMANT – Peste 2500 de permise de conducere reținute în Maramureș în 8 luni de zile

Primele 8 luni ale acestui an au adus în Maramureș un număr foarte mare de permise de conducere reținute în vederea suspendării, semn că șoferii din județ nu se prea dau în vânt după respectarea regulilor de circulație. Într-un răspuns transmis Ziarmm.ro, IPJ Maramureș subliniază că în perioada 1 ianuarie-31 august 2023, la nivelul județului nostru au fost efectuate 10.289 de testări alcoolscop, respectiv 454 de testări cu aparatul drugtest sau testul de salivă. Tot în perioada amintită, la nivel de județ au fost constatate 348 de infracțiuni la regimul rutier și au fost reținute în vederea suspendării un număr de 2541 de permise de conducere.

IPJ Maramureș precizează, pentru ziarmm.ro, că „în ceea ce privește Legea 213/2023, având în vedere data intrării în vigoare, procesele penale care intră sub incidența sa nu au fost finalizate”.

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghereîn cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

  • nu deținea permis de conducere
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu