Afaceristul Calin Petrusca – intre penal si specularea lacunelor legii: Zilnic fabrica de alcool Siromex Busag deverseaza in Somes sute de tone de reziduuri poluante

Omul de afaceri Calin Petrusca deverseaza zilnic in raul Somes sute de tone de reziduuri provenite de la fabrica sa de alcool aflata la Tautii Magheraus, fara a avea statie de epurare. Problema i-a fost sesizata ministrului Mediului si Padurilor, care s-a aratat surprins de faptul ca este posibil ca o astfel de situatie sa dureze de ani buni fara ca autoritatile de mediu din judet sa ia masuri.

Laszlo Borbely l-a luat la rost pe Calin Crisan, comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, caruia i-a cerut explicatii vizavi de cazul Petrusca. Crisan a afirmat ca sesizarile ziaristilor baimareni sunt indreptatite, in sensul ca situatia dureaza de ani buni, iar omul de afaceri se prevaleaza de o prevedere legala in domeniul gospodaririi apelor, fara ca Garda de Mediu sa poata interveni.

„Noi am facut demersuri inclusiv penale legate de aceasta situatie. Insa el se prevaleaza de o prevedere legala, pe linia gospodaririi apelor, cum ca ar fi o perioada de proba. Iar perioada asta de proba este legiferata de cei de la Apele Romane de vreo sapte ani”, a declarat Crisan.

In vederea solutionarii acestei situatii, ministrul Borbely a precizat ca va avea intalniri cu reprezentantii institutiilor aflate in subordine si va analiza oportunitatea modificarii Legii Apelor, recent schimbata, dar care nu a avut in vedere si acest aspect al perioadei de proba, care poate fi speculata de afaceristi precum Calin Petrusca, patronul Siromex Busag.

Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu