Administratorii de fonduri de pensii private reactioneaza fata de reducerea anuntata de Guvern – Acestia afirma ca pensionarii vor saraci

Reprezentantii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania spun ca actualii angajati si viitorii pensionari vor avea o batranete mizera. Acestia fac referire la propunerea ministrului Finantelor ca romanii sa contribuie mai putin la fondurile de pensii private obligatorii.

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania sustine ca reducerea contributiei la fondurile de pensii private, de la 2,5% la 0,5% din salariul brut va avea ca efect saracirea varstnicilor si nationalizarea mascata a pensiilor private.

Conform unui studiu BNR, 50% din familiile din Romania nu reusesc oricum sa economiseasca vreun leu.

Din populatia urbana, 67% nu detine rezerve financiare. Asa ca, administratorii fondurilor de pensii sustin in unanimitate ca introducerea acestora pe piata din Romania este cea mai de succes reforma din ultimii ani, o solutie salvatoare pentru varstnici.

Fondurile de pensii obligatorii au un randament mediu anual de peste 18%, mult peste inflatia de 5% si reprezinta singurul capitol de cheltuieli al bugetului consolidat unde se poate urmari eficienta „cheltuirii” banilor, mai spune presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania. Din asociatie fac parte 16 administratori de fonduri de pensii si banci de depozitare.

Reprezentantii acestora sustin ca au trimis scrisori de protest Presedintelui Romaniei, sefului Executivului dar si Fondului Monetar International.

Foto: Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu