SUA au cheltuit cel putin 500 milioane de dolari, de la 11 septembrie 2001, pentru a transforma Guantanamo, odata o baza uitata si batuta de soare din Marea Caraibilor, intr-o baza si un centru de detentie considerate cele mai sigure din lume, relateaza cotidianul american The Washington Post.
Aceasta suma nu include insa bonusurile de constructie, care de obicei ajung la cateva milioane de dolari si nici costurile anuale de operare de 150 de milioane de dolari – o suma dubla fata de suma platita pentru o inchisoare americana comparabila, dupa cum sustine Casa Alba.
Daca se adauga si cheltuielile pentru proiecte de tip ”buget negru”, cum ar fi ultra-secreta ‘Camp 7’ pentru detinutii de mare valoare, denumita si ‘Camp Platinum’ si cele legate de perioada post 11 septembrie 2001, factura pentru baza de 45 de mile patrate ajunge spre 2 miliarde de dolari. Spre exemplu, doar pentru doua indicatoare de la baza s-a cheltuit suma de 188.000 de dolari.
La capitolul cheltuieli ciudate din timpul razboiului impotriva terorii mai pot fi enumerate: 249.000 de dolari pentru un teren de volei abandonat, o pista de carting nefolosita de 296.000 de dolari si 3,5 milioane de euro pentru 27 de terenuri de joc adesea nefolosite. De asemenea, Pentagonul a cheltuit 683.000 de dolari pentru renovarea unei cafenele care vinde inghetata si cafea Starbucks si 773.000 de dolari pentru refacerea unei cladiri care sa gazduiasca un restaurant KFC/Taco Bell.
Administratia Obama doreste sa inchida centrul de detentie pe care il vrea relocat intr-o inchisoare din Illinois, insa perspectiva de a-i vedea plecand pe ultimii detinuti pare indepartata. Daca presedintele Obama va avea castig de cauza, Pentagonul va lasa in urma o baza militara nou refacuta si numeroase intrebari despre costurile pe care le-a avut Guantanamo.
Pe ansamblu, asa cum arata un prim calcul dat publicitatii al cheltuielilor facute pentru baza de la venirea primilor detinuti aici, in ianuarie 2002, cheltuielile de constructie pentru mai multi ani s-au ridicat la aproximativ 220 de milioane de dolari, suma care nu include costurile pentru Camp 7, in care se afla 16 dintre cei mai notorii detinuti, printre care si Khalid Sheik Mohammed, autopraclamatul lider din spatele atacurilor de la 11 septembrie.
Treisprezece milioane de dolari au fost cheltuiti pentru a construi un complex ce include o sala de judecata, care pare special facuta pentru Mohammed si pentru cei patru aparatori ai sai. Cu toate acestea, pe masura ce cheltuielile s-au accelerat odata cu trecerea anilor si numarul de contracte de constructie si renovare oferite a crescut, numarul detinutilor a scazut, de la 680, in mai 2003. la 181, in prezent.
Cheltuielile au inceput in februarie 2002, dupa ce Pentagonul a oferit un contract KBR, in trecut Kellogg Brown & Root, o subsidiara a Halliburton. KBR a primit 169 de milioane de dolari pentru a construi inchisoarea si anexele. Compania a declarat ca suma nu a inclus bonusurile platite de guvern. Armata nu a oferit informatii despre bonusurile platite KBR sau altor contractori.
agerpres