Scandalul iscat in jurul cladirii Gradinitei 27 din Baia Mare inca nu s-a incheiat. Directorul Narcisa Pop a solicitat Consiliului Local si Prefecturii Maramures ca destinatia integrala a imobilului in care isi desfasoara activitatea sa fie de gradinita.
In acel imobil functioneaza si o cresa, la care sunt inscrisi aproape 140 de copii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani. Dintre acestia, aproximativ 80 frecventeaza cresa zilnic. Directorul Narcisa Pop incearca sa convinga cele doua institutii sa anuleze o Hotarare de Consiliu Local in care se atesta apartenenta la domeniul public al Municipiului Baia Mare a imobilului, din care facea parte si cresa.
In hotararea respectiva, Serviciul Public Asistenta Sociala din cadrul CL Baia Mare, a facut precizarea ca o parte a cladirii are destinatia de cresa. Directorul Tania Zaharie a specificat ca atestarea respectiva era necesara, pentru realizarea unor investitii la cladirea respectiva, dar si pentru ca ea se afla in administrarea SPAS.
In urma hotararii adoptate in luna aprilie, directorul Narcisa Pop a alertat parintii copiilor, spunandu-le ca gradinita va fi desfiintata si ca tot imobilul va avea destinatia de cresa. Ulterior, reprezentantii Primariei au precizat ca in cazul in care textul Hotararii de CL lasa loc la interpretari, acesta va fi modificat.
Directorul Tania Zaharie a afirmat ca nu s-a pus problema desfiintarii gradinitei. Textul specifica faptul ca e vorba de imobilul „Constructie P + 1” parte, cu destinatia cresa, compus din: sali de grupa, cabinete, birouri etc. „S-a inteles gresit. Am specificat acolo ca e vorba de o parte a constructiei care are destinatia de cresa”, a spus directorul SPAS.
Cu toate ca problema a fost clarificata, directorul Gradinitei solicita acum tot imobilul. Acesta se afla in patrimoniul Municipiului Baia Mare.
„Ea vrea acum ca tot spatiul sa fie al gradinitei. A venit cu o solicitare in acest sens, sa desfiintam cresa si sa punem tot spatiul la dispozitia gradinitei. Dar eu cred ca ambele trebuie sa ramana, pentru ca daca desfiintam cresa, o sa vina parintii copiilor de acolo si o sa fie nemultumiti. Am inteles ca sunt 80 de copii care frecventeaza cresa, cu varste de pana la 3 ani, si altii pe o lista de asteptare. In mod logic, Consiliul Local nu va renunta la cresterea si educarea acestor copii”, a declarat secretarul Rodica Brad.
Aceasta a precizat faptul ca singura modificare va fi aceea privind Hotararea de Consiliu Local, pentru eliminarea oricaror interpretari.
„In CF era intabulata cladirea ca si gradinita, fara cresa. Trebuie intabulat cu ambele functiuni. Au fost insirate prin proiectul propus de Tania Zaharie toate camerele de acolo. De aici confuzia. O sa il schimbam, sa nu fie probleme. Nu s-au produs consecinte juridice, deci nu e nicio problema”, a declarat Brad.
Secretarul Municipiului a afirmat ca spatiul oferit de imobil este prea mic pentru necesitatile ambelor institutii, insa acesta nu poate fi extins: „Locatia e prea mica, e drept. Acolo trebuie extins spatiul. Dar deocamdata, nu putem. Terenul a fost solicitat la Legea 10. Din cauza asta avem blocata si o investitie la Liceul Emil Racovita, aflat in apropiere”.
Istoricul claridii a inceput in 1974. De la darea in folosinta, acolo a functionat o gradinita, cuplata cu o cresa. In 1982, Consiliul Popular al Judetului Maramures a predat gradinita si cresa la IMRAUT Baia Mare. In 1991, IMRAUT a predat patrimoniul Inspectoratului Scolar Maramures. In 2001, cladirea a fost predata de Inspectoratul Scolar catre Consiliul Local Baia Mare.
In ceea ce priveste activitatea cresei, Spitalul Judetean a preluat-o impreuna cu personalul aferent. Iar din 2006, cresa se afla sub coordonarea SPAS Baia Mare. In schimb, gradinita se afla in continuare in subordinea Inspectoratului Scolar.
In prezent, la gradinita si cresa se afla inscrisi cateva sute de copii. In zona respectiva nu exista nicio alta varianta pentru acestia, in cazul in are una dintre institutii s-ar inchide.
Ciprian DRAGOS