A apărut numărul pe septembrie al revistei ”Nord Literar”, o ediție consistentă, din care nu lipsesc poezia, interviul, reportajul, evocările, critica sau eseul cinematografic.
Rubrica ”Inedit” este dedicată unor fragmente din jurnalul nepublicat al academicianului Augustin Buzura, născut în 22 septembrie 1938 în Berința. Documentele puse la dispoziție prin bunăvoința familiei, aduc pe tapet o mică parte din marile frământări ale scriitorului.
”Gheorghe Pârja propune cititorului un interviu descoperit de curând printre manuscrisele sale, realizat acum mai bine de patru decenii cu Mircea Hrișcă, pictorul care recunoaște: ”Nu am căutat să iau de la nimeni modele. Mă adăp din izvorul meu”.
Trei scriitori maramureșeni, plecați de curând dintre noi, sunt evocați în acest număr: Ioana-Ileana Ștețco, Ioan Hada și Valeriu Sabău. Ioana Ileana Ștețco este prezentă în paginile revistei printr-un fragment din ultimul său volum de versuri – pe care autoarea n-a mai apucat să-l vadă -, dar și prin eseul Deliei Munteanu ”Insomniile păsării de piatră”.
Despre ”Jocuri, matematică și posibilități lirice” în opera lui Ioan Hada scrie Iuliana-Andrea Pop, iar despre plecarea din această lume a lui Valeriu Sabău – ”un prozator al universului sătesc, primar și modern” – Gheorghe Pârja.
Cea de-a doua parte a interviului Danielei Sitar-Tăut cu Nicolae Gheran, dar și un dialog al lui Echim Vancea cu Adrian Alui Gheorghe despre literatură se regăsesc în paginile acestui număr al revistei.
Pagina Orfeu îi este dedicată poetei Doina Uricariu, cea de traduceri poetei Anna Lombardo, în traducerea Luciei Ileana Pop, iar poemul lunii îi aparține lui Ioan Dragoș.
Criticul literar Săluc Horvat semnalează volumul profesorului Mircea Popa, ”Aproapele de departe”. Scriitorul Dan Rotaru ne propune un reportaj-jurnal al vizitei sale în Mongolia.
Paginile de poezie aparțin lui Dumitru Branc și Ciprian Coc, iar pe cea dedicată cronicii de film, profesorului Nicolae Weisz, care abordează din perspectivă eseistică filmul ”22 july 2018”.
Acest număr este ilustrat cu lucrări din creația pictorului Mircea Hrișcă, aflate în colecția Muzeului Județean de Artă Maramureș”, a spus Dana Buzura-Gagniuc, manager „Nord Literar”.
ZiarMM
REVISTA NORD LITERAR, NR. SEPTEMBRIE 2022