- ADVERTISEMENT -
Ad imageAd image

6 măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 august

O serie de măsuri fiscale pe care le vor resimți mulți români, precum supraimpozitarea muncii part-time, intră în vigoare de la 1 august, dacă ne uităm la Ordonanța 16/2022, publicată vineri seara în Monitorul oficial. Consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o scurtă prezentare a acestora.

1. Se majorează impozitul pe veniturile din jocuri de noroc:

• până la 10.000 lei inclusiv – 3%

• peste 10.000-66.750 lei inclusiv – 300 + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei

• peste 66.750 lei – 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei

2. Salariul maxim pentru care se poate beneficia de facilități în construcții este suma de 10.000 lei brut. Veniturile din salarii ce exced sumei de 10.000 lei nu beneficiază de facilități. Aceeași limitare este valabilă și pentru salariile din sectorul agricol și industrie alimentară.

3. Se abrogă posibilitatea asocierii fără personalitate juridică între un contribuabil plătitor de impozit specific și o persoană fizică sau cu orice altă entitate.

4. Se reiterează faptul că la calculul diferitelor plafoane legate de salariul minim brut pe țară, când acestea sunt diferențiate, la calculul plafonului se va avea în vedere valoarea cea mai mică a salariului minim brut garantat în plată.

5. Pentru contractele de muncă cu timp parțial, când salariatul realizează venituri prin unul sau mai multe contracte de muncă cu timp parțial, iar valoarea salariului cumulat este mai mică decât salariul minim brut, se calculează și se datorează la plată contribuția la asigurările sociale – pensii la nivelul salariului minim garantat în plată.

Există mai multe excepții cum sunt: elevii și strudenți cu vârsta de până la 26 ani, ucenicii cu vârsta de până la 18 ani, pensionarii cu limită de vârstă sau dacă prin două sau mai multe contracte din aceeași lună se depășește suma salariului minim brut.

Aceleași reguli se aplică și din punctul de vedere al contribuției la asigurările sociale de sănătate.

6. Acciza minimă obligatoriu în plată pentru 1.000 de țigarete urcă la valoarea de 594,97 lei de la 563,97 lei.

Notă: trebuie analizate și celelalte influențe ale accizei, respectiv evoluția accizei ad valorem și a accizei specifice.

hotnews.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu