2010, cel mai cald an din istorie?

Oamenii de stiinta de la NASA au avertizat ca anul 2010 ar putea fi cel mai cald din istorie, cu cea mai mare medie a temperaturilor globale din ultimii 130 de ani.

„Media temperaturilor globale in ultimele 12 luni au fost cea mai mare din ultimii 130 de ani”, a declarat directorul Institutului Goddard al NASA pentru studii spatiale (GISS), conform NewsIn.

„A fost o iarna rece in Europa, dar, global, perioada ianuarie – martie a fost unul dintre cele mai calde sapte inceputuri de an. Exista 50% sanse ca acest an sa fie cel mai cald inregistrat vreodata”, a spus si Vicky Pope, directorul pentru schimbare climatica de la Met Office.

Temperatura medie globala se bazeaza pe masuratori facute de mii de statii de monitorizare si de sateliti.Aceste masuratori sunt stranse si analizate independent de Met Office, GISS si Centrul national de date climatice din Carolina de Nord.

Schimbarea climatica nu este singura cauza suspectata pentru acest fenomen. Cercetarile arata ca incalzirea este legata si de o schimbare temporara a curentilor din Pacific, cunoscuta la El Nino, care a determinat oceanul sa elibereze cantitati mari de caldura in atmosfera.

ZiarMaramures.ro

Foto: Ciprian DRAGOS

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu