ZIMBRI LA BĂIUȚ – Care este stadiul proiectului și cate animale vor fi aduse pentru început

Ad imageAd image

Proiect îndrăzneț gandit de actuala conducere a Consiliului Județean, cel de a readuce în Maramureș zimbrul. Nu e un proiect ușor de implementat, însă va fi unul care va aduce cu siguranță noi turiști în Maramureș și un plus valoare Țării Lăpușușui. Un proiect extrem de util pentru anumite localități, cum este Băiuțul, care are mult de pierdut din cauza poluării care există în zonă și care are șanse minime de rezolvare. Costă prea mult să ecologizezi, prin urmare poluarea rămane. 

„Având în vedere anvergura proiectului, am înființat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Țibleș – Văratic. În cadrul acesteia, Consiliul Județean Maramureș îi are asociați pe reprezentanții comunelor Băiuț, Lăpuș și Groșii Țibleșului. În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local din Băiuț, la care am participat și eu, am prezentat tuturor consilierilor locali importanța acestui proiect. Consilierii au înțeles și ne-au asigurat că se vor implica în implementarea sa. Mai mult, primarul din Băiuț, Viorica Maciuc, va face parte din Adunarea Generală a Asociațiilor, iar în Consiliul Director va fi desemnată Cecilia Pintea.

Astfel de demersuri se vor face și în localitățile Lăpuș și Groșii Țibleșului. Așteptăm finalizarea studiului de fezabilitate, urmând să organizăm licitaţie pentru execuţia lucrărilor cuprinse în proiect. Sebastian Cătănoiu, director Parcul Natural Vânători Neamț, ne-a informat că sunt deja zimbri care așteaptă să fie aduși în Maramureș. Exemplarele vor fi aduse din străinătate, însa înainte vor fi examinate medical. Se fac pași concreți, trebuie însă să respectăm termenele în vigoare, astfel încât ADI să funcționeze corespunzător pentru a implementa cât mai multe proiecte de dezvoltare a Țării Lăpușului. Studiul ne spune ca propice ar fi între 6 și 8 zimbri. De regulă, un mascul la 5 femele, dar poate fortam 2 masculi și 6 femele”, a declarat, pentru ziarmm.ro, Radu Trufan, vicepreședintele Consiliului Județean.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu