- Publicitate -
Ad imageAd image

VREMURI GRELE – Se cere tot mai mult lemn de foc de la Direcția Silvică Maramureș. Cat e prețul pe mc acum

Ad imageAd image

Maramureșenii apelează acum la lemnul de foc pentru a se încălzi la iarnă speriați de facturile la gaz care se anunță a veni în iarna care urmează. Deja vanzările la lemn de foc la Direcția Silvică Maramureș au întrecut orice așteptări, oamenii cerand în continuare lemne de foc. De altfel, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferinţe de lucru cu directorii direcţiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populaţiei, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă.

În plus, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva analizează posibilitatea relocării, din pădurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde există excedent, în special în zonele de munte, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piaţa lemnului pentru foc.

„În acelaşi timp, având în vedere cererea ridicată pentru lemn din partea industriei, conducerea Romsilva a identificat posibilitatea suplimentării volumului oferit pe piaţă cu circa 500.000 de metri cubi de lemn din producţia acestui an. Conform prevederilor legale, această măsură va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în şedinţa din 29 septembrie a.c.

În primele opt luni ale acestui an, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populaţiei 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, şi se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populaţiei va fi de circa două milioane de metri cubi.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional”, precizează Romsilva.

”48% din pădurile Maramureșului sunt ale Romsilvei. De aici începem. Pentru suprafața rămasă nu avem date legate de lemnul de foc. Dar, într-adevăr, cererea pentru lemn de foc a crescut extraordinar de mult în anul acesta. Noi am avut un plan de 29 mii mc pentru populație, deja la 31 august am vandut 32 mii mc. În luna septembrie avem disponibil, prin cele 14 ocoale silvice din subordine, încă 3115 mc, urmand ca în octombrie, noiembrie și decembrie să suplimentăm cam cu 3500 mc lemn de foc către populație. Asta ar însemna undeva la 44 mii mc per anul 2022,ca și estimare. La noi prețul este de 240 lei/mc plus TVA de 5% în rampă și 280 lei/mc plus TVA în depozit. Vom suplimenta cu 15 mii mc stocul de lemne de foc pentru populație”, a declarat Mihai Leșan, purtătorul de cuvant al Direcțâiei Silvice Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu