Primăria Baia Mare a lansat în dezbatere, azi, 27 octombrie, proiectul de hotărâre privind stabilirea sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii în domeniul gospodăririi Municipiului Baia Mare. Astfel, nerespectarea obligaţiei de către Asociația de proprietari de a menţine în stare corespunzătoare faţadele imobilelor prin întreţinerea curentă a tâmplăriilor vitrinelor, ferestrelor, uşilor, soclului, finisajele şi vopsitoriile, a detaliilor de faţadă şi a elementelor decorative, a acoperişului inclusiv sistemul de construcţie al acestuia va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2000 și 2500 de lei. În acest caz vorbim doar de persoane juridice. Neefectuarea sau neîntreținerea curățeniei și igienei în chioșcuri, tonete, magazine și/sau în spațiile aferente acestora – amenda pentru persoane fizice va fi între 500 și 2000 de lei, la persoane juridice 2000-2500 de lei.
Nerespectarea obligaţiei pe care o au deţinătorii de imobile de a monta si intretine in stare de functionare opritori de zăpadă, jgheaburi și burlane pentru colectarea şi evacuarea apelor pluviale – amenda va fi pentru persoane fizice între 200 și 500 de lei, respectiv între 500 și 1000 de lei pentru persoanele juridice. Dacă nu anunțați municipalitatea despre iminenta prăbușire a unui arbore pe domeniul public și nu luați măsuri pentru a asigura perimetrul riscați o amendă cuprinsă între 200 și 500 de lei, respectiv la persoane juridice între 500 și 1000 de lei.
Că tot vine iarna, neîndepărtarea zăpezii după depunere şi a gheţii de pe trotuarele din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, precum și neutilizarea materialelor antiderapante (nisip, rumegus etc.) în
cazul formării poleiului va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 200 și 1000 de lei, respectiv între 600 și 2000 de lei (persoane juridice).
Băimărenii riscă să plătească între 500 și 1000 de lei amendăp în cazul depozitării/ împrăștierii zăpezii în locuri în care se stânjenește circulația pietonală, auto sau în parcările publice. La imobilele în care la parter funcționează societăți comerciale, magazine sau prestatori de servicii, obligațiile menționate revin acestor unități pe
timpul funcționarii acestora. Pentru această faptă amenda la persoane juridice este cuprinsă între 1000 și 2000 de lei. Dacă nu scăpați de țurțurii de pe bloc și puneți în pericol trecătorii riscați o amendă de pană la 1000 de lei, respectiv de pană la 2000 de lei în cazul persoanelor juridice.
Prin acest proiect de hotărare, municipalitatea dorește să modifice Hotărârea Consiliului Local nr. 223/2013 privind stabilirea sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții în domeniul gospodăririi Municipiului Baia Mare, „însă, ținând cont de modificările apărute, în decurs de aproape 10 ani, la cadrul legislativ care a stat la baza adoptării Hotărârii Consiliului Local Baia Mare nr. 223/2013, se impune adoptarea unei noi hotărâri de consiliu local care să reglementeze stabilirea sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii în domeniul gospodăririi Municipiului Baia Mare”.
„În proiectul de hotărâre sunt menționate faptele care constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, dacă nu sunt comise în altfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni. Procedura de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor se va face conform O.G.nr.2/2001, privind regimul juridic al contravențiilor, cu modificările şi completările ulterioare. Constatarea și sanctionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori, polițiști locali din cadrul Direcției Poliția Locală, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. 2 din O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare și a
Legii nr. 155/2010 a poliţiei locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum şi de către alte persoane împuternicite prin dispoziţie emisă de către Primarul Municipiului Baia Mare”, se arată în raportul de specialitate la acest proiect de hotarare.
Dragoș HOJDA