- Publicitate -
Ad imageAd image

VISĂM, CĂ NU DOARE – Baia Mare vrea să devină primul oraș de turism slow din România

Ad imageAd image
Ad imageAd image
btrhdr

Baia Mare își dorește să ajungă primul oraș de turism slow din România. Asta aflăm din Strategia pentru promovarea și dezvoltarea turismului în Baia Mare pentru perioada care urmează, iar ca să obținem acest statut este nevoie de îndeplinirea unor condiții. Și anume obținerea de fonduri europene pentru implementarea unei politici de dezvoltare urbană durabilă care va integra măsuri sustenabile promovate de turism slow.

„Pentru a deveni o destinație de slow tourism, diferite politici publice vor trebui implementate în următorii ani și anume Măsuri de protecție a mediului: protecția patrimoniului natural, promovarea folosirii energiei alternative, reciclarea deșeurilor menajere, compostarea deșeurilor industriale, îmbunătățirea calității aerului, apei și solului, susținerea și promovarea producției locale: promovarea utilizării produselor locale în preparatele tradiționale din restaurante, organizarea unui târg al fermierilor maramureșeni în centrul orașului, distribuirea produselor locale în magazinele orașului și în centrul de informare turistică, promovarea produselor culinare locale, a producătorilor locali și a micilor comercianți, măsuri de revitalizare a infrastructurilor urbane: Amenajarea sustenabilă a spațiului public, implementarea unui program de conservare și regenerare a
patrimoniului construit, planificarea strictă a traficului și promovarea ciclismului, promovarea transportului public ecologic, folosirea materialelor de construcție compatibile ecologic și surse alternative de energie etc”, se arată în strategia amintită.

În plus, ca să devină oraș de turism slow mai este nevoie și de conștientizarea populației – educarea copiilor despre mâncare și gust (de exemplu: modificarea meselor școlare prin introducerea produselor locale și organice cât se poate de mult). Iar ce li se promite turiștilor care vor veni în Baia Mare sunt deja lucruri care s-au promis și anii trecuți și nu s-a întâmplat nimic.

Și anume visăm să constituim un parc turistic/parc natural/Ecopark Firiza, să avem o amenajare turistică și de agrement Pădure Parc Zona Lacul Bodi/Ferneziu, restaurări ale cinema Minerul, Castelul Pocol, Casei Iancu de Hunedoara, clădirii Minoriților, Casei Pionierilor sau Rezervorului istoric de Apă. Teatrul Municipal ar urma să fie și el reabilitat, la fel Cinema Dacia, Casa de Cultură, valorificare turtistică Mina Herja, respectiv vom avea parcuri noi, cum este Parcul Craica, probabil să ne aducem aminte câ, cândva acolo au trăit o comunitate de romi.

Mai spunem doar că această strategie a fost elaborată de Jamil Benabdallah, expert în turism, urb. Mihaela Pușnava, urb. Beatrice Gheorghiu, ing. Dina Bretan, muzeograf Lucia Pop, muzeograf dr. Viorel Rusu, manager Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Baia Mare.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu