Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul va pune în practică un plan care să se bazeze pe principiul „ceea ce se poate produce în România să se producă în România”, menţionând că se va pune la punct şi o schemă de garantare a creditelor pentru companiile care nu pot să se adreseze IMM Invest, transmite AGERPRES.
El a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora premierului”, că a identificat resurse financiare de aproape 2 miliarde de euro pentru programe de susţinere a IMM-urilor în proiecte de investiţii şi 300 milioane de euro capital pentru repornirea companiilor care au fost afectate, inclusiv HORECA.
„Nu a existat niciodată un plan, aşa cum vrem noi să punem în practică şi anume un plan care să se bazeze pe un principiu foarte simplu: ce se poate produce în România să se producă în România, iar Guvernul să fie partenerul oricărui investitor care vrea să realizeze în România investiţii care să genereze cu adevărat producţii în România. (…) Pregătim un plan de reconstrucţie economică pe baze sănătoase, care să pună pe primul plan investiţiile, pentru că modul de creştere sănătos trebuie să se bazeze pe investiţii, inovare, aplicare a rezultatelor inovării, pe creşterea competitivităţii, a procesării în economia românească. Punem la punct o schemă foarte amplă a susţinere a investiţiilor. (…) Nu a existat niciodată în România un proiect atât de ambiţios cum este proiectul nostru. Vrem să alocăm sume uriaşe pentru investiţii publice în infrastructură de transport, energetică, sanitară”, a afirmat Orban.
Prim-ministrul a menţionat mai multe proiecte printre care scheme de garantare a creditelor pentru companiile care nu pot să se adreseze IMM Invest, a creditului comercial între companii pentru a fluidiza fluxul de bani şi a bloca mecanismul prin care o „companie bolnavă” poate să afecteze întreg lanţul, precum şi a investiţiilor greenfield.
„Am identificat resurse financiare, aproape 2 miliarde de euro, pentru a genera programe pentru susţinerea IMM în proiecte de investiţii şi 300 milioane de euro capital pentru repornirea companiilor care au fost afectate, inclusiv HORECA. (…) Ne gândim inclusiv la scheme de ocupare a forţei de muncă disponibilizate. Estimarea noastră este că 800.000 de români sunt în căutare de locuri de muncă. Trebuie instrumente pentru susţinere, fie plata salariilor pentru cei care îi reangajează pe cei aflaţi în şomaj tehnic şi pentru cei care angajează forţă de muncă”, a spus Ludovic Orban.