Venitul minim de incluziune – Câte cereri au fost depuse în Maramureș

Ad imageAd image

De anul acesta a apărut Venitul Minim de Incluziune, un beneficiu de asistență socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială. Ce este important de precizat este că odată cu intrarea în vigoare a VMI, acordarea Venitului Minim Garantat (VMG) și Ajutorului pentru susținerea familiei (ASF) au fost suspendate. Ovidiu Morar, directorul AJPIS Maramureș, a ținut să arate că beneficiarii de VMG și ASF, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de VMI, au avut posibilitatea în cursul lunii decembrie 2023 să depună solicitări în acest sens prin serviciile sociale din cadrul primăriilor de domiciliu.

„Măsurile adoptate prin aplicarea Legii nr. 196/ 2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI) sunt parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 ”Reforme sociale”, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari. Încă din luna octombrie a anului trecut agențiile teritoriale de plăți și inspecție socială cu sprijinul prefecturilor au organizat la nivelul întregii țări reuniuni oficiale cu toți protagoniștii implicați în implementarea aplicării Legii nr. 196/ 2016 referitoare la venitul minim de incluziune (VMI). Astfel, au avut loc întâlniri de informare cu reprezentanții unităților administrativ teritoriale din județ (primari și reprezentanți ai serviciului public de asistență socială). Au fost create grupuri de comunicare prin intermediul rețelelor sociale cu specialiștii Bancii Mondiale. Toate acestea au făcut parte din planul de comunicare și instruire, destinat sprijinirii primăriilor care au un rol activ în implementarea VMI, activități organizate în fiecare județ în parte de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), în parteneriat cu Banca Mondială (BM).

Urmare a acestor acțiuni pentru luna ianuarie 2024 (cu plata în februarie) în Maramureș au fost depuse un număr total de 4658 de cereri în 75 dintre UAT-ri. Dintre acestea un număr de 4321 de cereri au fost aprobate, 276 cereri au fost respinse si 61 de cereri invalidate”, a arătat Ovidiu Morar.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu