Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că problema pensiilor speciale este „parte din demagogia politică a momentului”, subliniază că valoarea acestor indemnizaţii reprezintă doar 1% din cuantumul pensiilor speciale şi califică decizia PSD de a vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor drept un demers prin care partidul a vrut să arate consens în interiorul clasei politice. Dîncu este sceptic cu privire la faptul că guvernanţii vor reuşi eliminarea pensiilor de serviciu.
„Schimbăm generaţiile, schimbăm mesajul şi încercăm să ne adaptăm la o nouă etapă. (…) Politica a trecut, în ultimii ani, printr-un fel de duş rece pe care oamenii l-au dat, am avut în ultimele alegeri cea mai slabă prezenţă din istoria României şi asta trebuie să ne dea de gândit tuturor. În plus, că PSD are şi păcatele unei guvernări mai vechi, a unei neînţelegeri foarte bune a publicului, a comunicării cu publicul şi aceste inconsecvenţe trebuie să le reparăm în această perioadă. Această problemă a pensiilor speciale este una care este o parte din demagogia politică a momentului… pensiilor speciale ale parlamentarilor. Reprezintă 1% din totalul de pensii speciale”, a declarat Dîncu la emisiunea Insider Politic difuzată duminică de Prima TV.
Dîncu a precizat că PSD nu doar că a votat eliminarea pensiilor speciale, ci a şi depus un proiect în acest sens, proiect de care preşedintele Consiliului Naţional al PSD nu s-a arătat încântat.
„Eu, personal, nu am fost încântat să depunem noi un proiect, pentru că era deja proiect depus de alţii şi până la urmă, era o competiţie. Eu, în general, sunt de acord să găsim forme raţionale de a face pensiile toate introduse în acelaşi sistem, sistemul contributivităţii, foarte clar. Acesta este singurul criteriu adevărat pentru pensii. Sigur că există pensii de serviciu cum sunt pensiile militarilor sau alte tipuri de pensii unde se poate ajunge de acum încolo la principiul contributivităţii”, a adăugat Vasile Dîncu.
El a arătat că indemnizaţii speciale de care beneficiază parlamentarii există „peste tot în Europa”, iar în acest context a vorbit despre demagogia politicienilor români.
„Mi-ar plăcea ca politica să se dezobişnuiască de demagogie la noi, tocmai pentru că în 30 de ani nu am reuşit să facem mare lucru pentru România toţi politicienii la un loc, toţi cei care au condus la un loc şi acum aş vrea să găsim formule în care să nu ne batem mai degrabă în discursuri, opoziţia cu puterea”, a adăugat Vasile Dîncu.
Liderul social-democrat este sceptic cu privire la faptul că actualii guvernanţi vor reuşi să elimine aşa-numitele pensii speciale.
„Noi am participat, ca şi toată clasa politică acum, am vrut să arătăm un consens, să le dăm şi un pic de curaj guvernanţilor care au promis că vor merge mai departe. Eu nu cred că vor merge mai departe cu alte proiecte de genul acesta pentru că va fi foarte complicat, că este vorba de a tăia unele din coloanele puterii din România şi pentru asta îţi trebuie curaj pe de o parte şi, pe de altă parte, îţi trebuie cu adevărat nişte analize foarte serioase, pentru că astea nu se fac demagogic, cum vorbim noi la televiziune. Trebuie analize foarte serioase şi refăcut sistemul, întreaga arhitectură a pensiilor şi a salariilor”, consideră Vasile Dîncu.
Acesta a precizat că experienţa sa în domeniul sistemelor salariale arată că este nevoie de timp, curaj şi „inclusiv să te lupţi cu sistemele de forţă ale unei ţări”.
Dîncu a exprimat de asemenea deschiderea spre colaborare a PSD cu actuala putere politică.
„Ar trebui să lucrăm împreună la aceste proiecte ar scăpa şi ei de marea responsabilitate de a tăia singuri. Noi suntem dispuşi să lucrăm cu puterea. Noi nu considerăm, noua conducere a PSD, noul PSD, ca să spunem aşa, nu considerăm că trebuie să lăsăm ţara când suntem în opoziţie să intre dezastru pentru ca să ajungem noi la putere ” a mai explicat Vasile Dâncu.