VALUL 7 COVID – Romania nu are nici vaccinul bivalent, nici antiviralul Paxlovid

Ad imageAd image
Cercetătorul Octavian Jurma vorbește despre valul 7 al COVID. Dar vine iarna și avem și gripa de care ar trebui să ne îngrijim. Iar coinfecția gripă-COVID poate deveni realitate și crea mari probleme.
„Omicron se dovedește tot mai mult un cal troian căruia i-am deschis larg porțile cetății noastre, în speranța că se va dovedi „un vaccin natural”. Circulația liberă a tulpinii Omicron a oferit virusului SARS-CoV-2 oportunități inimaginabile de a explora campul evoluționar. In doar cateva luni au apărut tot mai multe variante diferite (divergenta), care au în comun aceleași mutații dobandite independent (convergenta). Clasificarea genetică (in functie de ramuri sau clade) nu mai este suficientă pentru a putea monitoriza noile grupuri sau roiuri de variante. Pentru clasificarea variantelor in grupuri este nevoie acum să adăugăm criterii funcționale. Biostatiscianul J.P. Weiland a propus un grup care să includă versiunile cu cele mai importante 5 mutații (mutații cheie în pozițiile 346, 444, 452, 460, si 586) pe care l-a denumit „Pentagon”. Pentagon are un avantaj saptamanal de creștere de peste 100% față de BA5 . Din Pentagon fac parte BA.2.3.20, BA.2.75.2, BM.1.1.1, BQ.1.1 si XBB, dar grupul e in continua crestere.
Cornelius Roemer a propus clasificarea variantelor in grupuri in functie de distanta masurata in mutatii cheie fata de o versiune de referinta sau varianta de Nivel 0. In acest caz varianta de nivel zero (Level 0) este Omicron-BA2.  Nomenclatura a devenit atat de complicată încat au fost propuse și o serie de aliasuri și „nick names” (nume poreclă) pentru identificatori deveniti imposibil de folosit in conversatie: Astfel o varianta gen B.1.1.529.5.3.1.1.1.1.1 are un alias BQ.1.1 si supranumele „Cerberus”.
Toate versiunile derivate din BA sunt numite generic Omicron.
In imaginea atasata avem o schema simplificata a nomenclaturii curente pentru variantele din grupul „Pentagon” si a celor de nivel 5, 6 si 7. Toate variantele ilustrate sunt periculoase dar dintre acestea 2 se remarca in ultimele saptamani: BQ.1.1 si XBB. BQ.1 si urmasii sai

Vestea proastă este că Romania ramane în continuare singura țară din UE care nu are disponibile nici vaccinul bivalent nici antiviralul Paxlovid. Mai mult, nu avem nici măcar o dată anunțată pentru disponibilitatea lor și există indoieli în privita intentiei guvernului de le achiziționa la timp. Probabil trebuie să ieșim și noi în stradă pentru vaccin, asa cum au iesit antivaccinistii impotriva vaccinului ca sa ne bage guvernul in seama si pe noi…”, spune Jurma pe facebook.

FOTO Octavian Jurma/facebook

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu