Maramureșul are monumente istorice care nu sunt deloc puse în valoare. Castele din Maramureș sunt prea puțin cunoscute de turiști, respectiv aproape nu sunt puse deloc în valoare. Singurul castel care poate fi vizitat este castelul Teleki de la Coltău, iar pentru o perioadă a fost castelul de la Satulung, care a fost reabilitat pe dinafară și acum iar a ajuns în paragină. Atunci s-a încercat acolo organizarea de evenimente, însă totul a durat foarte puțin și acum castelul se degradează din nou.
Mai sunt și alte castele în Maramureș despre care turiștii știu prea puțin, cum este castelul de la Coștiui. Anul acesta conducerea CJ Maramureș a adus în discuție cumpărarea de monumente istorice care apoi să fie transformate în obiective turistice, iar primul obiectiv vizat a fost castelul de la Pribilești. Acesta fusese în 2019 scos la vânzare, prețul de pornire atunci fiind stabilit la 275.000 euro. Acum proprietarul cere 210.000 euro.
„Conform răspunsului formulat de către compartimentul de specialitate din cadrul Consiliului Județean Maramureș, Direcția Arhitect Șef, obiectivul la care faceți referire a intrat în atenția noastră. În acest sens Consiliul Județean și-a exercitat dreptul de preempțiune asupra imobilului monument istoric „Castelul Geza Teleki„, conform Hotărârii nr. 37 din 26 martie 2021, prețul solicitat de către vânzător fiind de 210.000 euro. În momentul de față sunt în derulare procedurile privind achizția imobilului mai sus amintit, respectiv s-au achiziționat servicii de evaluare a imobilului cu evaluator autorizat ANEVAR și s-a constituit comisia care va reprezenta Consiliul Județean Maramureș pentru negocierea cu proprietarul imobilului monument istoric”, precizează Consiliul Județean într-un răspuns transmis ziarmm.ro.
Castelul a fost locuința de vară a nobilului maghiar Teleki Geza, având o vechime conserabilă. Lângă castel era la un moment dat o pădure de stejari canadieni. Teleki Pal a fost geograf, a fost prim-ministru al Ungariei. Castelul a fost chiar și sediu de CAP, depozit de cereale sau sală de cinema.
Dragoș HOJDA