UPDATE – Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării: În Cursul nopții de 21 spre 22.08.2021 a avut loc o amplă acțiune de control pe linie de combatere a braconajului cinegetic și piscicol la nivelul județului Maramureș derulată de Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării. La această acțiune a participat și personal de pază al Asociației de Vânătoare și Pescuit Diana-Transilvania, formând echipaje mixte de control.
În jurul orei 1:30 unul dintre echipajele de control a identificat o mașină de teren care se deplasa în zona împădurită a localității Copalnic Mănăștur, dinspre râul Lăpuș înspre localitate. Deoarece la acea oră nu-i era justificată prezența în respectiva zonă i s-a solicitat conducătorului auto să oprească autoturismul.
Le vederea echipajului de control, conducătorul autoturismului a demarat în trombă pe un drum forestier deosebit de accidentat, iar echipajul de control a pornit în urmărirea acestuia . După o distanță de aproximativ 6 km s-a reușit oprirea mașinii de teren în care s-a constatat că se găseau doi bărbați cu vârsta de aproximativ 42 și respectiv 47 de ani.
Atât inspectorul ANCBP cât și ranger-ul AVPS Diana-Transilvania l-au recunoscut pe unul dintre bărbați ca fiind un mai vechi ”client” al unei acțiuni de control din luna mai 2017 când acesta a fost prins tot în miez de noapte de către aceeași echipă de control, având asupra sa o armă de foc clandestină.
Deoarece din autoturismul de teren se simțea un puternic miros de pește, iar bărbații nu au putut da o explicație în acest sens, s-a considerat că sunt întrunite elementele unui posibil act de braconaj, motiv pentru care s-a solicitat sprijinul poliției și în scurt timp la fața locului au ajuns și două echipaje de poliție. La verificarea autoturismului de teren s-a constatat că cei doi bărbați veneau de la o posibilă acțiune de braconaj piscicol, deoarece în autoturism s-au găsit un număr de 154 de pești din speciile mreană, clean, scobar și caras care prezentau semne evidente de rănire cu un obiect înțepător de tip ”ostie”.
În continuare, cazul a fost preluat de organele de poliție care au demarat procedura de cercetare care se impune pentru braconaj piscicol pe timp de noapte.
Atragem atenția pe această cale că acțiunile de combatere a braconajului piscicol și cinegetic derulate de personalul Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării se desfășoară în mai multe județe ale țării, atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte. Motiv pentru care îi sfătuim pe cei tentați de astfel de ”senzații tari” să își analizeze bine deciziile înainte de a fi nevoiți să suporte rigorile legii pentru astfel de fapte.
Știrea inițială:
În noaptea zilei de 22 august, polițiștii Secției 7 Suciu de Sus au fost sesizați prin apel 112 despre faptul că în localitatea Copalnic-Deal se deplasează pe drumul public un autoturism a căror pasageri sunt posibili autori de braconaj.
În urma sesizării, polițiștii au identificat autoturismul în care au fost legitimați doi bărbați de 38 și 49 de ani din Copalnic și Copalnic-Deal.
Polițiștii au controlat autoturismul, în care au descoperit o plasă tip rafie, în interiorul căreia au identificat 154 de bucăți de pește, cântărind 5,5 kg, care prezentau urme de înțepare. Întreaga cantitate a fost confiscată și predată organelor abilitate, informează IPJ Maramureș.
În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de braconaj.
ZiarMM