Uniunea Europeană a înregistrat anul trecut pierderi uriașe la nivelul turismului

Ad imageAd image

Statele membre ale Uniunii Europene au înregistrat anul trecut, din cauza pandemiei, pierderi uriașe la nivelul turismului, de la o scădere cu 48% a sosirilor internaționale în Austria și până la 84% în Cipru, atrage atenția europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe, care citează un studiu solicitat de Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European.

Mai mult, subliniază acesta, până la 60% dintre cele peste 2,4 milioane de locuri de muncă în domeniul turistic la nivelul UE sunt în pericol.

”În timp ce experții vorbesc deja despre valul al treilea al pandemiei, restricțiile de călătorie la nivel european vor fi cel mai probabil extinse până cel puțin la jumătatea anului viitor. În România, în 2020, numărul general de turiști a scăzut cu mai mult de 50% față de anul precedent, iar sosirile internaționale au scăzut cu 80%. Aceleași scăderi dramatice au fost înregistrate peste tot în UE, dar impactul este uriaș mai ales pentru acele țări în care turismul este o porțiune majoră din PIB, precum Grecia sau Italia. Încă un sezon estival, încă un an cu aceleași cifre ar avea urmări dezastruoase”, atrage atenția europarlamentarul.

Potrivit acestuia, certificatul va menționa date privind vaccinarea împotriva Covid-19, un test RT-PCR negativ sau elemente care să certifice însănătoșirea după infectarea cu noul coronavirus.

”Aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene provine din turism. Scopul acestui document nu este să îngreuneze mobilitatea în UE, dimpotrivă. Toate economiile au suferit pierderi în urma pandemiei, iar turismul este una dintre cele mai greu lovite industrii. Un singur certificat verde care să fie agreat și recunoscut la nivel european ar fi o măsură care să simplifice călătoriile în țările Uniunii, mai ales că noul coronavirus nu pare să ne permită prea curând revenirea la normalitate. Cu siguranță, decizia statelor membre va fi suverană, iar libertatea de mișcare nu va fi condiționată de acest document. Trebuie spus însă că pentru cetățenii care nu pot sau nu vor să prezinte una cele trei variante (vaccinare, testare, dovadă a însănătoșirii) vor fi în continuare aplicate restricțiile cu care suntem deja familiarizați, precum carantinarea timp de 7-14 zile, în funcție de regulile fiecărei țări europene în acest sens”, este de părere Vlad Gheorghe.

Europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe este membru supleant al Comisiei de Transport și Turism, membru în Comisia pentru bugete și supleant în Comisia pentru petiții și Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului.

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu