Peste două milioane de copii ”au nevoie disperată de ajutor umanitar” în Niger, ţară destabilizată de o recentă lovitură de stat şi de violenţe jihadiste, a afirmat luni într-un comunicat Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), informează AFP, transmite AGERPRES.
„Peste două milioane de copii au fost loviţi de această criză şi au nevoie disperată de ajutor umanitar”, subliniază organizaţia.
„Înainte de recentele revolte civile şi de instabilitatea politică din Niger”, UNICEF estima deja în 2023 la „1,5 milioane numărul de copii sub 5 ani ce suferă de malnutriţie, dintre care 430.000 suferă de forma cea mai mortală de malnutriţie”.
Potrivit UNICEF, aceste cifre pot creşte, „dacă preţurile la produsele alimentare vor continua să crească şi dacă o recesiune economică va lovi familiile, gospodăriile şi veniturile”.
De asemenea, „penuriile de electricitate”, deja frecvente în Niger şi care s-au înmulţit după sancţiunile impuse ţării de Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) ca răspuns la lovitura de stat, afectează lanţul frigorific şi ar putea compromite eficacitatea vaccinurilor pentru copii stocate în structurile de sănătate.
UNICEF aminteşte că ea „continuă să acorde ajutor umanitar copiilor în toată ţara”.
Cu toate acestea, ea alertează că „livrările vitale rămân blocate la diferite puncte de intrare în ţară”, cum este frontiera cu Beninul.
UNICEF lansează „un apel urgent” către „actorii” crizei, pentru a garanta accesul în Niger pentru lucrătorii umanitari şi pentru provizii, şi cere „finanţatorilor să protejeze fondurile umanitare în faţa sancţiunilor multilaterale sau unilaterale”.
Nigerul, destabilizat de o lovitură de stat survenită pe 26 iulie, este una dintre ţările cele mai sărace din lume şi depinde economic şi energetic de ţări străine.
De asemenea, în vestul şi sud-estul acestei ţări au loc de mai mulţi ani atacuri jihadiste.