- Publicitate -
Ad imageAd image

Un nou vulcan revendică titlul de cel mai mare din lume de la Mauna Loa

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Ieşind din mare la 952 de kilometri nord-vest de Honolulu, Hawaii, două stânci golaşe par un reper important doar pentru păsările de mare. Cele două stânci care se ridică din valuri până la aproximativ 50 de metri ascund un uriaş rezervor de magmă sub ele şi, conform geologilor, sunt vârfurile lui Puhahonu – cel mai mare vulcan de pe Pământ, care tocmai l-a detronat pe Mauna Loa, tot din Hawaii, transmite Live Science, a relatat Agerpres.

Puhahonu – care în limba indigenă înseamnă „ţestoasă care se ridică să respire” – face parte dintr-un lung lanţ de vulcani submarini care se întind de la arhipelagul Hawaii până aproape de coastele de est ale Rusiei. Mulţi dintre cei peste 120 de vulcani ai acestui lanţ sunt demult inactivi, însă unii, printre care Mauna Loa, au rămas activi.

Uriaşul cu pante domoale din Insula Mare (Big Island) din Hawaii era considerat de mult timp cel mai mare vulcan din lume. De la baza sa submarină şi până la vârful de pe Insula Mare, Mauna Loa măsoară aproximativ 9.170 de metri – fiind practic mai mare decât celebrul munte Everest – şi are un volum de peste 80.000 de kilometri cubi. Nu încape îndoială, Mauna Loa este un vulcan uriaş. Însă o echipă de cercetători susţine acum că Puhahonu este de fapt mai mare, deşi zecile sale de mii de kilometri cubi se ascund în totalitate sub apele Pacificului.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au folosit sonare şi detectoare de gravitaţie pentru a estima întreaga amprentă topografică a lui Puhahonu, de la vârfurile care se ridică stinghere din valuri până la adâncurile aflate la sute de metri sub crusta Pământului, de unde îşi trage magma. Echipa a ajuns la concluzia că Puhahonu conţine aproximativ 150.000 de kilometri cubi de rocă – adică are un volum de peste două ori mai mare decât Mauna Loa.

Aproximativ 70% din acest volum este ascuns sub platforma marină. Greutatea acestui vulcan este atât de mare încât crusta de sub el s-a scufundat cu sute de kilometri în cei aproximativ 14 milioane de ani de la formarea lui Puhahonu.

„Noile calcule cu privire la volumul acestui vulcan demonstrează că Puhahonu este în mod substanţial mai mare decât orice alt vulcan hawaiian, inclusiv Mauna Loa, despre care se credea că este cel mai mare vulcan de pe Pământ”, au scris cercetătorii în studiul ce va fi publicat la 15 iulie în jurnalul Earth and Planetary Science Letters.

Şi nu este singurul record pentru Puhahonu. Acest vulcan nu este doar cel mai mare de pe Pământ raportat la volum, dar ar putea fi şi cel mai fierbinte, conform cercetătorilor. În cadrul studiului, echipa a examinat câteva mostre de olivină – un mineral care se formează atunci când magma se răceşte şi se cristalizează – colectate din diferite părţi ale vulcanului. Din analiza compoziţiei olivinei, ei au estimat că în erupţie, magma acestui vulcan avea temperatura de circa 1.700 grade Celsius – cea mai mare temperatură a magmei descoperită vreodată la un vulcan pe Pământ.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu