Ucraina: Kremlinul consideră că NATO se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în Ucraina

Ad imageAd image

Kremlinul a apreciat joi că Alianţa Nord-Atlantică se va implica din ce în ce mai mult din punct de vedere militar în conflictul din Ucraina, dar a subliniat că acest lucru nu se va răsfrânge asupra deciziei Rusiei de a-şi atinge obiectivele pe care şi le-a stabilit atunci când şi-a lansat campania militară în ţara vecină, relatează EFE şi Interfax, informează AGERPRES.

„NATO va continua să furnizeze armament Ucrainei, să îmbunătăţească toate caracteristicile tactico-tehnice ale acestui armament, ridicând nivelul implicării sale în conflict”, a declarat, pentru oficiosul rus Izvestia, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Aceste circumstanţe, potrivit lui Peskov, nu vor schimba obiectivele Rusiei, pe care preşedintele Vladimir Putin le-a definit ca fiind „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei atunci când a anunţat începerea acţiunii militare la 24 februarie 2022.

Dmitri Peskov a subliniat că presiunea americană asupra Rusiei în legătură cu conflictul din Ucraina este inutilă şi a amintit că, la reuniunea virtuală de miercuri a G20, Putin a insistat că Moscova nu a refuzat niciodată să se angajeze în negocieri.

„Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze şi nu ar trebui să fie presată. Alţii sunt cei care au refuzat. Şi dacă trebuie să puneţi presiune, trebuie să puneţi presiune asupra lor”, a ucrainenilor, a reiterat Peskov, preluând ideea expusă cu o zi în urmă de Vladimir Putin, care li s-a adresat prin videoconferinţă omologilor săi din G20, în cadrul unei reuniuni virtuale de la care au absentat preşedinţii SUA şi Chinei, Joe Biden, respectiv Xi Jinping.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a referit la un decret semnat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prin care a interzis orice negociere cu Putin.

Volodimir Zelenski a adoptat decretul respectiv la scurt timp după ce Vladimir Putin a proclamat în septembrie 2022 anexarea a patru regiuni ocupate în Ucraina – Lugansk, Doneţk (est), Herson şi Zaporojie (sud) – pe lângă Crimeea (anexată în 2014).

Înainte de declaraţiile considerate de unii experţi puţin mai împăciuitoare la G20, preşedintele rus afirmase marţi că Moscova nu poate coexista cu actualul guvern de la Kiev şi că va continua ceea ce numeşte „operaţiunea sa militară specială” de „demilitarizare” a Ucrainei.

Distribuie articolul
SCHI - SNOWIN FEST ȘUIOR 2025
Adaugă un comentariu