Arata precum o cladire proiectata pentru un viitor film Star Wars sau pentru un joc video de ultima generatie. Cu toate astea, remarcabilele imagini sunt – de fapt – cat se poate de reale: prezinta designul unui zgarie nori futuristic care va domina Taiwanul. Un zgarie-nori conceput de un roman!
Turnul, care a fost botezat „Floating Observatories” (Observatoarele Plutitoare) va fi construit in Taichung, al treilea oras al Taiwan-ului, dupa ce, recent, a castigat o competitie de design. „Floating Observatories” va avea 8 observatoare cu ascensoare, precum niste frunze, care se vor misca in sus si-n jos, imitand ramurisul unui copac. Fiecare observator va functiona ca un lift cu o capacitate de 80 de persoane si va fi proiectat in forma unei insule taiwaneze.
Potrivit echipei de arhitecti, observatoarele vor fi construite din materiale usoare si vor aluneca pe o pista verticala pozitionata in cadrul unui camp electromagnetic extrem de puternic. Turnul principal va avea muzee, spatii de birouri, cafenele si restaurante, precum si un parc urban.
Arhitectul roman care a proiectat zgarie-nori-ul, Stefan Dorin, declara ca: „Pornind de la infatisarea geografica a Taiwan-ului – care seamana cu o frunza – am dezvoltat conceptul unui copac tehnologic: am proiectat 8 frunze spatiale, aceasta fiind o cifra benefica in cultura locala. Turnul va avea o inaltime de 305 m, iar constructia sa efectiva va incepe cel tarziu la inceputul anului 2012.” Desi nu va fi cel mai mare zgarie nori din Taiwan (Taipei 101 avand 509 m), „Floating Observatories” va fi cea mai inalta constructie din Taichung (1 mil. de locuitori).
Romanul care a proiectat acest fabulos turn adauga: „Chiar daca observatoarele plutitoare au fost influentate de cultura SF, ca proiect arhitectonic, in prezent, ele sunt fezabile si joaca un rol major in rolul turnului de muzeu, adaugandu-i acestuia o dimensiune verticala. Vazut de pe un astfel de observator plutitor in forma de frunza, orasul insusi devine exponat-cheie al Muzeului Dezvoltarii din Taichung, care va avea sediul in noul zgarie nori. Pe de alta parte, vazute din turnul principal, insasi observatoarele vor deveni exponate – dovezi fascinante ale dezvoltarii tehnologice pe care am atins-o in prezent.”
Proiectul „Floating Observatories” realizat de arhitectul roman Stefan Dorin a castigat in fata a 236 alte proiecte de zgarie nori, din 25 de tari. Dincolo de a castiga sansa de a construi acest impresionant turn, romanul a mai castigat de asemenea un premiu de 4 milioane de dolari taiwanezi (aproximativ 125.000 de dolari americani).