Prim-vicepresedintele PNL, vicepremierul Raluca Turcan, a precizat, sambata, ca deprecierea leului si cresterea euro este „o fluctuatie temporara”, care nu a fost creata de situatia economica sau politica din Romania, relateaza Agerpres.
„Cresterea punctuala a euro, zilele trecute, este o fluctuatie temporara, de altfel, cu cateva zile inainte, leul ajunsese sa se consolideze la o valoare favorabila. Din nefericire, in contextul international al fluctuatiilor de cerere si oferta, a avut de suferit si leul romanesc. Am avut o discutie cu ministrul Finantelor si care a apreciat clar ca aceasta scadere a leului din ultimele zile nu are nicio legatura cu evolutia economiei romanesti, cu contextul economic al Romaniei, ci a fost generata strict de evolutiile euro in plan regional”, a declarat Raluca Turcan, intr-o conferinta de presa.
Intrebata de presa daca nu cumva situatia politica instabila din Romania a dus la cresterea euro, Turcan a raspuns: „Nu exista nicio legatura. In secunda zero in care Guvernul a fost demis si am anuntat alegeri anticipate, leul a avut cea mai buna evolutie si atunci s-a simtit semnalul existent in piata cu privire la raportarea la contextul politic din momentul respectiv si la asteptarea legata de alegeri anticipate. Asadar, raspicat, nu exista nicio legatura intre ceea ce se intampla in momentul de fata in Romania si asteptarea de alegeri anticipate si deprecierea punctuala a euro generata de contextul financiar regional.”
Leul s-a depreciat joi cu 0,45 bani (0,09%) fata de euro, moneda europeana atingand un nou maxim istoric, iar cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 4,7834 lei/euro. BNR a cotat miercuri euro la 4,7789 de lei. Leul a mai atins o cotatie minima record joi, 21 noiembrie, cand cursul a fost de 4,7808 lei/euro.
La finele lunii ianuarie, analistii financiari CFA Romania anticipau o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, pana la un curs 4,8823 lei/euro, si o majorare a ratelor de dobanda atat pentru scadentele scurte cat si pentru cele lungi.