Tudorel Ilie, expozitie personala de arta fotografica itineranta „BRANCUSI-Calea nesfarsita a luminii”, la Targu Jiu

Ad imageAd image
Miercuri, 19 februarie, ora 14.00, la Muzeul de Arta din Targu-Jiu va avea loc expozitia personala de arta fotografica itineranta „BRANCUSI-Calea nesfarsita a luminii” (autor artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare), sub patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru U.N.E.S.C.O., eveniment ocazionat de sarbatorirea „Zilei Nationale Constantin Brancusi – 2020”.
Aceasta expozitie se inscrie in multitudinea de evenimente care sarbatoresc in tara si in strainatate ” Ziua Nationala Constantin Brancusi – 2020″.

Expozitia personala de arta fotografica „BRANCUSI – Calea nesfarsita a luminii” este o expozitie-eveniment care isi propune sa promoveze in randul iubitorilor de arta si cultura din tara si din strainatate marea valoare a creatiei artistului roman Constantin Brancusi, un adevarat reper artistic al culturii nationale romanesti si al culturii mondiale.

Expozitia se desfasoara sub patronajul Comisiei Nationale a Romaniei pentru U.N.E.S.C.O., Bucuresti. Turneul expozitiei este un demers de sustinere a dosarului de candidatura al Ansamblului monumental „Calea Eroilor ” din Targu-Jiu, inaintat oficial de autoritatile romane spre a fi inscris pe Lista Reprezentativa a Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O.

Turneul national al expozitiei va parcurge toate regiunile istorice ale Romaniei, ajungand apoi si pe la romanii din diaspora, in muzee si alte institutii de cultura. Pana in prezent a fost expusa in regiunea Maramures cu ocazia „Zilelor Patrimoniului Mondial UNESCO din Romania – 2019”.

Pentru regiunea Olteniei vernisajul-eveniment al expozitiei va avea loc miercuri 19 februarie, ora 14.00, la Muzeul de Arta din Targu-Jiu, judetul Gorj si este dedicata „Zilei Nationale Constantin Brancusi – 2020” ocazionata de sarbatorirea zilei de nastere a marelui artist gorjean (n.1876).

„Aceasta zi nationala propune ca tema majora de reflectie, extrem de actuala, rolul pe care marele artist Constantin BRANCUSI il are in pastrarea si cultivarea identitatii nationale romanesti, in conditiile diversitatii culturale europene si mondiale. Opera sa grandioasa nu este inca recunoscuta ca facand parte din Patrimoniul Mondial U.N.E.S.C.O., desi reprezinta o culme a artei moderne in cultura umanitatii.

Obiectivul expozitiei este sa faca cunoscute publicului larg valorile artei lui BRANCUSI , mare sculptor si totodata artist fotograf, recunoscute pe plan mondial. Este vorba despre acele valori patrimoniale romanesti create de BRANCUSI care ne diferentiaza cultural de alte popoare si ne fac mandri ca suntem romani, mai ales acum cand are loc un proces de globalizare si de nivelare a valorilor pe plan mondial.

Avem nevoie mai mult ca oricand de creatiile monumentale zamislite de BRANCUSI , ca repere culturale. Se impune protejarea, conservarea, promovarea si valorificarea mostenirii noastre culturale ramasa de la marele BRANCUSI prin recalibrarea creatiei sale la noile realitati cu care ne confruntam in societatea romaneasca actuala si in lume.
BRANCUSI – creatorul este unul dintre elementele cheie ale re-branding-ului cultural al Romaniei contemporane !
Expozitia personala de arta fotografica „ BRANCUSI – Calea nesfarsita a luminii ” prezinta intr-un numar de 44 de lucrari de arta fotografica de mari dimensiuni, cele mai importante elemente artistice ale Ansamblului monumental „Calea Eroilor ” din Targu-Jiu.

Ansamblul a fost realizat in perioada 1937-1938 si reprezinta o culme artistica a creatiei lui Constantin BRANCUSI, care a produs o revolutie in arta monumentala mondiala. Este o mare capodopera din cadrul patrimoniului cultural tangibil al Romaniei si al lumii, prin conceptul sau inovativ avand la baza esentializarea formelor dar inspirat din traditiile populare oltenesti.

Toate aceste fotografii alb-negru si color realizate la un inalt nivel artistic se constituie intr-un studiu dar si o oglinda vie a creatiei artistice brancusiene, atat ca sculptor inovativ dar si ca artist fotograf pasionat, intr-o perioada in care fotografia inca nu era considerata o arta. Este o dovada ca BRANCUSI folosea fotografia alb-negru ca un martor tacut al liniei si formelor creatiei sale sculpturale. Expozitia pune in discutie posibilele surse de inspiratie traditionale ale marelui artist BRANCUSI in realizarea acestor capodopere aflate la Targu-Jiu, cat si estetica solara a conceptului.

Toti romanii au datoria sa cunoasca si sa aprecieze la adevarata valoare aceasta inestimabila avutie nationala, europeana si mondiala care este creatia artistica ramasa de la Constantin BRANCUSI in patrimoniul cultural al Romaniei, o parte integranta a identitatii poporului roman, dar totodata si o valoare universala a umanitatii care merita pe deplin sa fie inscrisa pe Lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O.!

Aprobarea de catre forurile internationale U.N.E.S.C.O. a acestei candidaturi va onora bogatia culturala de care dispune poporul roman si poate fi un important vector de promovare a turismului cultural din Romania.
Prezenta Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Targu-Jiu in Patrimoniul Mondial U.N.E.S.C.O. va fi o confirmare in plus ca operele lui Constantin BRANCUSI sunt o expresie a geniului romanesc oferita cu generozitate culturii umanitatii”, a declarat artistul fotograf Tudorel Ilie.

ZiarMM

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu