TRIST – Mai puţin de jumătate dintre părinţii care lucrează în alte ţări pot veni să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămaşi în România

Ad imageAd image

Salvaţi Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, a anunțat că în această perioadă, a vacanței de vară, derulează activităţi de informare pentru părinţii care revin în România. Organizația mai sus amintită ține să sublinieze că mai puţin de jumătate (48%) dintre părinţii care lucrează în alte ţări vin în vacanţa de vară în România, în timp ce 36% dintre părinţi nu pot veni, iar 15% nu erau încă decişi cu privire la venirea în ţară.

Asta arată datele unui sondaj realizat de Salvaţi Copiii România în rândul beneficiarilor programului dedicat copiilor cu părinţii plecaţi din ţară: „Principalele ţări în care lucrează mamele sunt Italia (21%), Spania (17%) şi Austria (12%), iar Germania (24%), Italia (22%) şi Marea Britanie (14%) în cazul bărbaţilor, conform studiului naţional realizat de Salvaţi Copiii. În ceea ce priveşte motivele pentru care părinţii nu pot veni, unul dintre cele majore e lipsa banilor alocaţi drumului până în România. În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, conform studiului naţional realizat de organizaţie, majoritatea copiilor, 45%, vorbesc cu părintele plecat zilnic, 10% vorbesc de câteva ori pe zi, 32% o dată la două-trei zile, 7% o dată/săptămână, iar 7% de câteva ori pe lună sau mai rar”.

Din sondajul amintit mai aflăm că „motivele menţionate pentru situaţia părinţilor care nu pot veni în ţară ţin de lipsa posibilităţilor financiare corelată cu faptul că au venit/vor veni în altă perioadă a anului (vacanţa de Paşte, vacanţa de Crăciun) şi lipsa posibilităţii de a îşi lua concediu în perioada verii. Un procent mic al părinţilor îi iau pe copii peste hotare în această vară şi, din păcate, există şi părinţi care ţin legătura doar sporadic cu copiii din ţară”.

„Dintre părinţii care se întorc în ţară, 74% îşi făcuseră din luna iulie planuri de vacanţă cu copiii. Dintre părinţii care se întorc în ţară, 42% au în plan contactarea şcolii în care învaţă copilul – discuţii cu învăţătorul, dirigintele, profesorii, 39% au în plan rezolvarea a diferite probleme familiale, 42% rezolvarea a diferite probleme administrative, 20% rezolvarea a diferite probleme medicale”, arată Salvați Copiii România.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu