TRIST – Cinci lucruri care nu le știai despre consumul de droguri. Explicațiile psihologului

Ad imageAd image

Consumul de droguri în randul tineretului este o realitate de care ne lovim tot mai mult în ultima vreme. Ori se știe că, consumul de droguri poate avea un impact asupra vieţii tale în nenumărate feluri la care nu te aştepţi. Polițiștii spun că, în primul rand, prietenii şi familia vor sta în calea consumului de droguri şi relaţia cu ei se va deteriora.

Apoi, în momentul în care eşti sub efectul drogurilor sau în momentul procurării dozei eşti pus în situaţii în care siguranţa îţi este ameninţată şi esti predispus să ţi se întâmple lucruri foarte rele, cheltuieşti din ce în ce mai mulţi bani pentru a procura droguri şi nu mai faci faţă cheltuielilor zilnice. Te-ai gandit câţi bani ai putea economisi dacă nu ai consuma? Vei simţi că nu poţi funcţiona fără droguri şi vei folosi timp şi energie să faci rost de ele.

Vei face lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi făcut altfel. Poţi deveni violent sau poţi deveni o victimă a violenţei, poţi intra într-o stare de depresie după consum ca efect direct al consumului sau din cauza lucrurilor pe care le-ai experimentat în timpul consumului. Când te afli sub influenţa drogurilor poţi face lucruri care te pot răni sau îţi pot provoca accidente. Mai vorbim apoi despre bolile cu transmitere sexuală sau o sarcină nedorită- sub influenţa drogurilor nu ţii cont de faptul că ar trebui să foloseşti prezervativul la fiecare contact sexual”, arată polițiștii.

„Cele mai frecvente cauze pentru care tinerii consumă droguri sunt – nevoia de integrare. Mulți sunt timizi și observă că drogurile și alcoolul îi dezinhibă, au acea necesitate de a se integra. Sau dacă acasă nu sunt văzuți, ascultați sau sunt probleme în familie unii vor alege astfel de grupuri. Se duc unde se simt acceptați și vazuți. Avem apoi plictiseala. Se pare că nu au interese mai profunde, au aceeași rutină, nu pare să îi preocupe ceva. Nu au scopuri, obiective etc. –

Modelul parental –  dacă acasă observă că alcoolul și drogurile sunt consumate. Si alcoolul e drog, sa ne înțelegem. -Depresia – de multe ori în spatele consumului de droguri stă o depresie. Ei observă că drogurile și alcoolul îi fac mai fericiți, dar nu realizează că pe lângă problema psihică pe care o au se aleg și cu o dependenta. Dealerii îi prostesc spunându-le… cel puțin de iarbă că nu e periculoasă și că e benefică pentru sănătate. Da, poate ajuta în cancer și scleroza multipla, nu vindeca, doar le ușurează un pic suferința. Ideea este ca și eu ii întreb când întâlnesc efectiv copii de 15 sau 16 ani ce consumă substanțe”. Dar ai cumva cancer?”… evident că răspunsul e nu!. Să nu mai vorbim că persoanele care au o vulnerabilitate la boli psihice au șanse foarte mari ca problemele lor să se accentueze semnificativ. Creierul este lezat. Punct! Asta cu cât de benefic este să o lăsăm pentru naivi.

Avem apoi curiozitate. Efectul de turmă. Pe lângă asta să nu uităm că mai ales adolescenții sunt curioși, e specific vârstei. Își formează personalitatea. Vor să fie diferiți de părinți. Vor să încerce lucruri noi. Adolescenții nu conștientizează pericolul. Studiile arată că există o zonă în creier care nu este formată încă și se aruncă în tot felul de teribilisme. Vor să profite maxim ce tot ce le oferă viața. Mai avem și părinții ce le oferă tot. Am avut cazuri în care nu le era refuzat nimic, astfel încât au ajuns să nu-i mai bucure nimic și deci “ să băgăm o coca” că viața e plictisitoare. Deci, de mici, ar fi de preferat să fie îndreptați spre sport, să nu prea aibă timp de stat prea mult să piardă vremea aiurea prin parcuri cu tot felul de persoane. Sportul îi disciplinează și poate ajuta la prevenția consumului de substanțe. Unii au gena dependențelor. Pur și simplu au o predispoziție spre asta”, ne spune Cecilia Ardusătan, psiholog.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu