Miercuri, 15 ianuarie 2020, s-a desfasurat seminarul ”La blouse roumaine de Maramures”, actiune de cercetare etnografica a simbolisticii costumelor populare traditionale maramuresene in toata diversitatea ei mistica. Evenimentul a fost organizat de comunitatea ”La blouse roumaine” si sustinut de Consiliul judetean Maramures.
”La blouse roumaine” este prima comunitate online care si-a propus ca misiune promovarea iei ca marca a culturii identitare romanesti, stabilindu-si ca simbol identitar renumita opera cu acelasi nume al marelui pictor francez Henri Matisse. In acest sens, in data de 21 ianuarie 2013, comunitatea ”La blouse roumaine” a demarat initiativa pentru declararea zilei de 24 iunie 2013 ca fiind ”Ziua universala a iei”.
Prima celebrare a iei romanesti s-a bucurat de un succes foarte mare, evenimentul fiind sarbatorit pe 6 continente, in peste 50 de tari. Astfel a luat nastere o miscare culturala de repozitionare a iei, portului si textilelor traditionale. De atunci, evenimentul a devenit o traditie si coincide cu solstitiul de vara si cu Sanzienele sau Dragaica, sarbatoare populara a dragostei, a florilor si a fertilitatii.
Din dorinta de a promova arta textila traditionala, moda culturala si valorile romanesti in context universal, comunitatea ”La blouse roumaine” si-a propus sa demareze dezvoltarea unui sistem sustenabil de transmitere a expresiilor culturale si cunoasterii traditionale in era digitala. Seminarul ”La blouse roumaine de Maramures”, de la Ieud, face parte dintr-o ampla cercetare etnografica a costumului popular autentic din diverse zone ale Romaniei, ca reper clasic al modei internationale.
Pentru a capata autenticitatea unei sezatori, au fost invitati mesteri populari care si-au demonstrat dibacia in ale tesutului, brodatului, cusutului si torsului. Sezatoarea s-a desfasurat in ”Camera camesilor” din cadrul Pensiunii ”Casa Traditiilor”, o incapere amenajata in stilul traditional specific Tarii Maramuresului Voievodal, impodobita cu peste trei sute de camesi, covoare, cergi, toluri, perne, naframi, cojoace, pieptare, lecrice, icoane, blide, loampe si stergari. Din decor nu au lipsit tiara, torcatoarea, caierul, vartelnita si laitele.
”Toata aceasta munca de cercetare are drept scop crearea unei colectii de haine, bijuterii si obiecte de decor inspirate din cultura traditionala romaneasca, care se doreste a fi lansata anul viitor. Partenerul nostru in acest proiect este renumita Casa Fragrand din Franta, ai caror cercetatori si designeri au fost cuceriti atat de frumusetea si autenticitatea produselor mesterilor populari din Romania, cat si de calitatea materialelor folosite pentru realizarea acestora”, a spus Andreea Tanasescu, reprezentanta ”La blouse roumaine”, care a pornit in aceasta aventura alaturi de doua reprezentante ale conducerii Casei Fragrand.
ZiarMaramures.ro