TRACTORUL FACE LEGEA – Tot mai puțini cai prin satele din Maramureș

Ad imageAd image

Sunt tot mai puțini cai prin satele din Maramureș. Iar asta se datorează faptului că acum maramureșenii folosesc tractoare, ATV-uri și alte lucruri moderne care fac viața omului mai ușoară. Acum caii sunt folosiți prea puțin la muncile agricole, poate doar pentru a transporta turiștii dintr-un loc în altul.

„Pentru cal trebuie să muncești toată vara, cu tractorul bagi motorină și dus ești. Nu cere de mancare, nu face nimic. E mai simplă viața acum, cu tractorul în fața casei. Tractorul te duci unde vrei, poți să își aduci fan, lemne, orice vrei tu”, ne spune un maramureșean care, spune el, acum nu și-ar mai cumpăra cai niciodată.

Că nu avem cai prin satele din Maramureș e o realitate confirmată de către Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș. Astfel, la data de 01.01.2020 efectivul de ecvidee era de 6643 capete iar la finele anului numărul de ecvidee era de 5997 capete.

„În urma campaniei de recoltare sange pentru depistarea Anemiei infecţioase ,au fost diagnosticaţi serologic pozitivi un număr de 11 capete, care au şi fost eliminate la SNCU, proprietarii fiind despăgubiţi.Cuantumul despăgubirilor fiind de 36200 lei.Toate cele 11 focare de AIE au fost stinse in cursul anului 2020. La data de 31.03.2021 efectivul de ecvidee era de 5664 capete iar la 30.06.2021 era de 5119 capete.În urma campaniei de recoltare sange pentru AIE, au fost diagnosticaţi pozitivi 6 capete, care au fost eliminate la SNCU .Cele 6 focare de AIE au fost stinse .Proprietarii au fost despăgubiţi în cuantum de 29300 lei”, precizează reprezentanții DSVSA Maramureș, pentru ziarmm.ro.

Mai spunem că se continuă retestarea ecvideelor din localităţie unde au fost eliminate ecvideele pozitive, la un interval de 90 de zile de la data prelevării probelor anterioare, iar următorul test după alte 90 de zile pâna la obţinerea a două rezultate negative consecutive la testul Coggins. Maramureșenii trebuie să știe că ecvideele cu vârsta de până la 12 luni care provin din localităţile în care evoluează AIE se testează la data implinirii vârstei de 12 luni.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu