Graţie unui număr record de autovehicule livrate în al doilea trimestru al acestui an, constructorul american de automobile electrice Tesla a câştigat pentru prima dată în istoria sa mai mult de un miliard de dolari în decursul a trei luni, dar a avertizat că penuria de semiconductori rămâne o ameninţare, relatează AFP, informează AGERPRES.
Situaţia pe partea de semiconductori continuă să fie „destul se serioasă”, a subliniat luni directorul Tesla, Elon Musk într-o conferinţă telefonică cu analiştii. „Este dificil de spus cât timp va dura pentru că nu putem face nimic”, a adăugat Musk. Cu toate acestea, Musk a spus că Tesla se aşteaptă în continuare să demareze producţia SUV-ului Model Y la uzinele de la Berlin (Germania) şi Austin (Texas), care în prezent sunt în construcţie.
În pofida penuriei de cipuri şi a problemelor de aprovizionare care perturbă sectorul auto de la începutul anului, Tesla a livrat un număr de 201.250 de vehicule în al doilea trimestru, un nivel fără precedent. În consecinţă, profitul net al grupului a crescut de zece ori în ritm anual până la 1,14 miliarde de dolari. De asemenea, cifra de afaceri aproape s-a dublat până la 11,96 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, Tesla, companie pentru care o mare parte din profituri provin din vânzarea de certificate de poluare către alte companii, deoarece automobilele sale nu sunt poluante, se aşteaptă ca această sursă de venituri să înceapă să se reducă. În al doilea trimestru al acestui an veniturile generate de această activitate s-au cifrat la 345 milioane de dolari, faţă de 518 milioane de dolari în trimestrul precedent.
În schimb, dacă în primul trimestru compania lui Elon Musk a înregistrat un profit operaţional de 101 milioane de dolari graţie bitcoin, în trimestrul al doilea a înregistrat pierderi de 23 milioane de dolari din acelaşi motiv. Tesla a provocat o surpriză la începutul anului atunci când a anunţat că a achiziţionat că a achiziţionat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari. Valoarea celei mai importante criptomonede a crescut exploziv până la mijlocul lunii aprilie pentru ca ulterior să se deprecieze.
Tesla a dominat mult timp piaţa vehiculelor electrice însă în prezent se confruntă cu o concurenţă crescută, de exemplu prin intrarea pe piaţă SUV-urilor a modelelor Mustang Mach-E de la Ford şi ID.4 de la Volkswagen. Potrivit firmei de cercetare de piaţă Cox Automotive, în al doilea trimestru al acestui an Tesla a controlat 64% din vânzările de automobile electrice în SUA, faţă de 71% în primul trimestru al acestui an şi 83% în trimestrul al doilea al anului trecut.
Ca fapt divers, Elon Musk a anunţat că nu va mai participa la viitoarele conferinţe telefonic care urmează în mod tradiţional publicării rezultatelor trimestriale „decât dacă voi avea ceva important să vă spun”. Aceste conferinţe erau un ritual pentru Musk care profita de aceste ocazii pentru a lăuda tehnologia Tesla sau a ataca rivalii sau criticii.