Deputații ar trebui să își dea votul în această sesiune parlamentară pe un proiect de lege care vizează modificarea unui articol din Codul Rutier referitor la plata amenzilor de către șoferi. Proiectul a fost respins inițial de către Senat, iar ultimul aviz venit la finele lunii iunie a fost unul nefavorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale. Este necesară o modificare a legii pentru că, susțin inițiatorii, la nivelul țării există un grad scăzut de achitare a amenzilor rutiere.
„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ-teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Nerealizarea acestui indicator-încasarea amenzilor-implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale. În plus, neplata amenzilor rutiere devine o problemă pentru bugetele locale, mai ales în condițiile în care Curtea de Conturi sancționează neîncasarea acestor amenzi, deși primăriile nu au nicio vină în aceste situații. Actuala propunere legislativă își propune să modifice articolul 103 al Codului Rutier, astfel încat să fie suspendat dreptul unui cetățean de a conduce pană la momentul achitării amenzii, dacă aceasta nu a fost achitată în termen de 60 de zile de la sancționarea contravenientului”, se arată în Expunerea de motive la acest proiect de lege.
Guvernul susține că „sancțiunea stabilită trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvarșite, în funcție de natura și gravitatea faptei. Astfel nu considerăm că neplata unei amenzi în termen de 60 de zile constituie un pericol social. La momentul încheierii procesului-verbal este imposibil de previzionat conduita ulterioară a contravenientului, respectiv dacă va plăti sau nu în termen de 60 de zile amenda aplicată pentru nerespectarea unei norme la regimul circulației pe drumurile publice, pentru a fi aplicată prin același proces-verbal prin care s-a aplicat și sancțiunea principală a amenzii”.
Rămane de văzut care va fi votul final al deputaților pe acest proiect de lege. Această propunere se va aplica doar dacă ajunge să fie promulgată de președintele Romaniei. Dorin Gherman, șeful Serviciului Rutier Maramureș, a declarat, pentru ziarmm.ro, că o astfel de măsură ar fi binevenită, însă nu crede că va trece de Parlament.
„E greu de implementat o astfel de măsură acum, la vremurile pe care le trăim. Avem venituri mici, toate sunt scumpe, dar nu cred că va trece de Parlament această propunere. Amenzile vor fi ultima preocupare a șoferilor, mai ales că vine sezonul rece, cu facturi la curent, gaz etc. Acum cei care plătesc în termen de 15 zile plătesc doar jumătate din amendă. Noi am cerut ca banii care se încasează din amenzi să fie folosiți pentru amenajări rutiere, piste pentru biciclete, marcaje rutiere etc”, a spus șeful Serviciului Rutier Maramureș.
Dragoș HOJDA