TENDINȚĂ – Scade numărul ucrainenilor care mai vin la vama Sighet

Ad imageAd image

În data de 14 martie a.c., în intervalul orar 00.00-16.00, au intrat în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației 1034 persoane și 123 autoturisme. Din cele 1034 de persoane, 901 sunt cetățeni ucraineni. Până la ora 16.00 nu au fost solicitări de azil în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.

Acestea sunt datele oficiale primite de la Prefectura Maramureș valabile pentru ziua de azi, 14 martie. Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au depistat șapte bărbați ucraineni, cu vârste cuprinse între 27 și 57 de ani, care au trecut din Ucraina în România, prin apa râului Tisa. Aceștia au fost depistați pe direcția localităților de frontieră Sighetu Marmației, Tisa și Lunca la Tisa. Alte 17 persoane, cetățeni ucraineni, au fost depistate în zona de competență de către polițiști de frontieră din cadrul Sectoarelor Poliției de Frontieră Poienile de Sub Munte și Sarasău: „Au fost două grupuri de persoane, unul alcătuit din 10 persoane, iar celălalt din șapte persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 57 de ani, care au trecut din Ucraina în România. Toți cetățenii ucraineni au solicitat o formă de protecție statului român, fapt pentru care s-au demarat procedurile specifice în astfel de cazuri”.

„Personalul care verifică documentele de călătorie din PTF Sighetu Marmației a fost suplimentat, fiind dotat inclusiv cu staţii mobile de control. De asemenea, s-au suplimentat turele de serviciu în zonele de responsabilitate a inspectoratului teritorial pentru întărirea controlului și supravegherii frontierei terestre a Uniunii Europene. Media zilnică a persoanelor care s-au prezentat la intrarea în România, prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației, a fost de aproximativ 2.000 de persoane, din care 1.700 – 1.800 sunt cetățeni ucraineni. În ultimele zile, s-a constatat un trend descendent în ceea ce privește numărul de cetățeni ucraineni care vin în România prin acest punct de trecere. Formalitățile efectuate pe sensul de intrare în România prin PTF Sighetu Marmației se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare. Polițiștii de frontieră cooperează cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, precum și de adoptare în comun, în situații impuse, a măsurilor necesare pentru gestionarea cazurilor apărute.

Pompierii maramureșeni au transportat 33 persoane cu autospecialele din dotare, însoțiți de jandarmi, la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș. Alte nouă persoane au fost transportate din Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației la stadion, de unde se vor deplasa spre locația de cazare din zona municipiului Baia Mare. În prezent nu sunt persoane cazate în tabăra operaționalizată de pompierii maramureșeni la Sighetu Marmației. Sunt asigurate 160 locuri pentru cazare, care pot fi suplimentate în funcție de evoluția situației. Sunt asigurate și identificate în alte locații (pensiuni, hoteluri, locații ale cultelor religioase, locații ale autorităților administrației publice locale, unități de învățământ etc.) peste 8.800 locuri de cazare pentru cetățenii din Ucraina. Locurile de cazare pot fi suplimentate în funcție de evoluția evenimentelor și a fluxului de persoane în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației. Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Maramureș din Șomcuta Mare are un grad de ocupare de 36%. Sunt cazați în prezent 35 cetățeni ucraineni”, anunță autoritățile județene.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu