- Publicitate -
Ad imageAd image

Țeapă de proporții: Un băimărean a trimis o grămadă de bani unei femei care s-a dat ofițer din armata SUA

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Pentru că trăim într-o societate a consumului, în care accentul se pune pe a avea și prea puțin pe a fi, oamenii găsesc modalități prin care să obțină bani mulți, în timp scurt și fără muncă, pentru că „avem o singură viață care trebuie trăită la maxim”, indiferent cum.

Astfel formele de înșelăciune sunt tot mai diversificate. De la sprijin umanitar, la informarea prin apel telefonic cu privire la accidente rutiere suferite de cei apropiați, până la declinarea unor profesii false, cum ar fi soldați, ofițeri, etc. Ce au în comun acestea? Sensibilizarea persoanei căreia i se solicită aceste sume de bani. Se știe că sub imperiul emoțiilor reacționăm irațional și atunci facem cele mai multe greșeli.

”În calitate de polițiști vă atragem atenția asupra acestor moduri de operare pentru a preveni victimizarea dvs.
Astfel, fiți vigilenți atunci când sunteți apelați telefonic de persoane necunoscute care vă solicită diferite sume de bani sub pretextul unor accidente de circulație, suferite de membrii apropiați ai familiei. Verificați informațiile înainte de a trimite bani în conturile acestor persoane!

De asemenea fiți precauți cu persoanele care vă bat la ușă cu pretextul strângerii de fonduri pentru persoane cu probleme grave de sănătate, precum și cu mesajele umanitare care circulă pe internet, inclusiv pe rețele de socializare, nu aveți certitudinea unei situații reale!

Totodată fiți atenți la prieteniile pe care le legați pe rețelele de socializare. Profilele peroanelor de pe internet nu sunt întotdeauna reale”, spun cei de la IPJ Maramureș.

Ultima înșelăciune sesizată la poliție a fost cu un prejudiciu de 122.500 RON. Victima este un bărbat de 52 de ani din Baia Mare care a acceptat să trimită suma de bani unei persoane de sex feminin care s-a recomandat ofițer din armata SUA și care luptă în Siria. Aceasta i-ar fi promis că după terminarea războiului va veni să locuiască în România.

Tot la capitolul înșelăciune intră și situațiile în care primiți un e-mail sau un SMS de la bancă și vi se solicită actualizarea contului, inclusiv datele card-ului.

”Verificați adresa de e-mail dacă este reală, luați legătura cu banca pentru a vă asigura că nu dați curs unui mesaj fals.
În ultima perioadă au apărut și mesaje de tipul Alertă de tentative de atac cibernetic, trimise de poliție. Acestea sunt un fals. Nu dați curs unor astfel de mesaje, ba mai mult, evitați să deschideți e-mail-uri de la necunoscuți sau atașamentele acestora.

Totodată poți fi înșelat atunci când cumperi sau vinzi pe internet. Este important să faceți diferența între datele card-ului bancar și contul IBAN. Cu datele card-ului cumperi, și e bine ca acestea să nu fie salvate pe magazinele online de pe care faceți cumpărături, iar cu un cont IBAN încasezi bani, dacă ați pus în vânzare un bun. Primii responsabili de siguranța bunurilor noaste suntem noi înșine! Dacă, totuși, deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune, sesizați poliția!”, mai arată IPJ Maramureș.

Vlad HERMAN

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu