Taxa auto s-ar putea schimba din nou in luna iunie

Ad imageAd image

Romanii vor sti pana la sfarsitul lunii iunie 2010 daca taxa auto se va schimba sau va ramane aceeasi, a dat asigurari ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
„Taxa auto este o problema pe care vreau sa o discutam in spiritul conceptului ‘poluatorul sa plateasca’. Nu pot sa spun daca vom schimba taxa. Pana la sfarsitul lunii iunie, vom avea un punct de vedere, pentru ca oamenii sa stie din timp ce se va intampla cu taxa auto”, a subliniat Borbely.

In privinta situatiei la zi a Programului „Rabla”, seful MMP a precizat ca pana in prezent au fost cumparate 12.300 de masini, de cinci ori mai multe decat in primele doua luni ale anului, cand se comercializasera 4.700 de unitati.

„In momentul de fata, conform calculelor noastre, 55.000 de masini noi vor fi cumparate prin programul Rabla, in ritmul in care pentru fiecare autovehicul cumparat se utilizeaza in medie 2,9 tichete valorice”, a explicat ministrul Mediului.

Acesta a adaugat ca, la nivel european, conform studiilor de specialitate, 12 la suta din emisiile de carbon sunt produse de automobilele vechi.

La finele lunii iunie, Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei informatii in legatura cu legislatia romaneasca privind aplicarea unei taxe de poluare pentru autoturisme.

Executivul comunitar considera ca prevederile legislatiei romanesti, conform carora taxa de poluare se suspenda pentru anumite autovehicule, insa creste pentru alte autoturisme de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea masinilor de ocazie, protejand industria nationala a autovehiculelor noi.

Conform legislatiei romanesti, in vigoare din februarie 2009, autovehiculele din categoria EURO 4, cu o capacitate cilindrica de cel mult 2.000 cmc, erau scutite de plata taxei de poluare in Romania daca se inmatriculau pentru prima data in orice stat din Uniunea Europeana in perioada 15 decembrie 2008 – 15 decembrie 2009.

Pe 29 decembrie 2009 a fost adus un amendament la lege prin care cetatenii romani care aduceau in tara, pana la 31 decembrie 2009, masini Euro 4, cu o capacitate cilindrica sub 2.000 cmc, din state ale Uniunii Europene le puteau inmatricula fara sa achite taxa de poluare in termen de 45 de zile.

Taxa de poluare auto a inlocuit, la 1 iulie 2008, controversata taxa de prima inmatriculare. Dupa ce in luna decembrie a lui 2008 valoarea noii taxe s-a triplat, incepand cu 19 februarie 2009 noul Guvern a decis reducerea acesteia cu o treime.

La 1 aprilie 2009, Ministerul Mediului a anuntat ca are in vedere renuntarea la respectiva taxa de poluare auto si inlocuirea acesteia, de la 1 ianuarie 2010, cu un impozit anual, in functie de gradul de poluare a autovehiculului.

agerpres

Distribuie articolul
SCHI - SNOWIN FEST ȘUIOR 2025
Adaugă un comentariu