TĂIERI ILEGALE – Camere video de monitorizare pe drumurile forestiere din Maramureș

Ad imageAd image

 

Romsilva a montat nu mai puțin de 177 de camere de monitorizare pentru prevenirea taierilor ilegale in fondul forestier administrat, asta pentru a preveni tăierile ilegale în fondul forestier de stat și transporturile ilegale de masă lemnoasă. Camerele au fost instalate pe drumurile forestire admnistrate de direcțiile silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor.

În Maramureș au fost deja instalate 11 camere video la Ocolul Silvic Vișeu, respectiv încă patru la Ocolul Silvic Poienile de sub Munte. Însă oficialii Direcției Silvice Maramureș spun că au mai fost solicitate încă 81 de astfel de camere de monitorizare a drumurilor forestiere.

Romsilva subliniază că o parte din aceste camere video sunt de tipul Licence Plate Recognition (LPR), „care identifică și verifică automat numerele de înmatriculare ale autovehiculelor care circulă pe drumurile forestiere din pădurile de stat, permițand verificarea transporturilor de masă lemnoasă, precum și trasabilitatea lemnului exploatat din pădurile proprietatea publică a statului. Accesul la aceste sisteme video au și organele de poliție, în unele cazuri, în baza unor protocoale de colaborare”. Cele mai multe sisteme video au fost instalate la directiile silvice Caras – Severin, Botosani, Mures, Bacau, Brasov, Hunedoara, Sibiu, Maramures, Suceava si Valcea.

Autoritățile mai subliniază că procesul de implementare a acestor sisteme video este în plină desfășurare, la nivelul tuturor direcțiilor silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva fiind identificat un necesar de 1.603 sisteme de monitorizare video în fondul forestier de stat și pe drumurile forestiere. Amplasarea lor se va face in zonele cu risc la sustragerea de material lemnos, identificate de specialistii Romsilva.

„Se intentioneaza ca, pe viitor, aceste sisteme video sa fie conectate la sistemul informatic SUMAL 2.0, printr-o investitie prevazuta in Planul National de Redresare si Rezilienta, acestea putand astfel sa monitorizeze in timp real transporturile de lemn recoltat din padurile de stat si sa emita alerte daca aceste transporturi de masa lemnoasa nu detin avizele legale. Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat. Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international”, concluzionează Romsilva.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu