Guvernul a aprobat, vineri, suplimentarea bugetelor unor ministere şi majorarea limitelor de credite de angajament, informează AGERPRES.
„Pe agenda şedinţei de astăzi a Guvernului au fost mai multe proiecte pentru suplimentarea bugetelor unor ministere şi instituţii publice – Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Public, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază”, precizează un comunicat al Executivului.
De asemenea, Guvernul a aprobat majorări ale limitelor de credite de angajament pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Public.
Potrivit Executivului, la bugetul Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale se majorează limita de credite de angajament pe luna octombrie cu suma de 393.000 lei, în vederea onorării şi încheierii contractului de lucrări şi a contractului de servicii a sediului administrativ al Casei Judeţene de Pensii Brăila, construită în perioada 1935-1937.
Tot în cazul bugetului Ministerului Muncii, se majorează cu suma de 3,014 milioane lei limita de credite de angajament pe luna octombrie, suma solicitată fiind necesară pentru achiziţionarea echipamentelor software şi hardware necesare bunei funcţionări a ministerului.
De asemenea, la acelaşi minister se redistribuie, în cadrul bugetului Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), suma de 2,9 milioane lei, aceasta fiind necesară pentru finanţarea cheltuielilor pentru transmiterea drepturilor de pensie către beneficiari şi a celor de funcţionare a CNPP şi caselor judeţene de pensii.
Ministerul Public primeşte o alocare suplimentară de 15,7 milioane lei, credite de angajament şi credite bugetare, pentru angajarea şi achitarea plăţilor restante privind plata ajutorului public judiciar, precum şi finanţarea cheltuielilor de această natură până la finele anului 2023.
Tot la Ministerul Public se alocă 3 milioane lei, sumă care reprezintă credite de angajament şi este destinată încheierii contractelor şi comenzilor de achiziţii de către unităţile de parchet din Bucureşti şi din ţară şi de către DNA.
La bugetul Ministerului Afacerilor Externe se alocă suplimentar 6,5 milioane lei, necesare pentru plata contribuţiei financiare voluntare a României, în cuantum total de 1,3 milioane euro, asumate de România în cadrul Conferinţei internaţionale a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023.
Conform sursei citate, angajamentul financiar va fi direcţionat către următoarele organizaţii internaţionale: 150.000 de euro către Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în beneficiul populaţiei din Republica Turcia; 150.000 de euro către Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) în beneficiul populaţiei din Republica Turcia; 700.000 de euro sub forma unei contribuţii voluntare în beneficiul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru redresare rapidă în Republica Turcia; 150.000 de euro către Programul Alimentar Mondial (PAM) în beneficiul populaţiei din Republica Arabă Siriană; 150.000 de euro către Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în beneficiul populaţiei din Republica Arabă Siriană.
De asemenea, pentru continuarea finanţării proiectelor de infrastructură de transport, până la rectificarea bugetară, Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii cu suma de 447 milioane lei credite bugetare şi 447 milioane lei credite de angajament pentru finanţarea proiectelor din domeniul transporturilor derulate către beneficiarii Programului Operaţional Infrastructură Mare, precum şi cu suma de 53 milioane lei credite bugetare şi 53 milioane lei credite de angajament pentru asigurarea necesarului de finanţare de la bugetul de stat a proiectelor finanţate în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei.
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pe anul 2023 se suplimentează cu suma de 45 milioane lei, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru plata unor drepturi de natură salarială prevăzute prin hotărâri judecătoreşti.
Guvernul a mai aprobat suplimentarea bugetului Serviciului de Informaţii Externe pe anul 2023, cu suma de 400.000 lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, fondurile reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, cu destinaţia plata unor drepturi de natură socială.
Totodată, Executivul a aprobat şi suplimentarea bugetului Serviciului de Protecţie şi Pază, pe anul 2023, cu suma de 30 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, suma reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, cu destinaţia plata drepturilor salariale.
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale i-a fost alocată suma de 1,569 milioane lei, care reprezintă credite bugetare şi va fi folosită pentru plata facturilor fiscale aferente serviciilor prestate şi produselor livrate şi recepţionate, a căror scadenţă este luna octombrie, mai precizează comunicatul.