Superstitii si traditii de Anul Nou la romani

Ad imageAd image

Credem sau nu, le invocam sau nu le bagam in seama, obiceiurile mostenite in familie sau superstitiile adoptate, ne fac sa ne reinnoim „pactul“ cu hazardul in noaptea dintre ani. Sarbatorile de iarna sunt bogate in semnificatii, iar noaptea de Anul Nou are ore pline de magie. Mostenim de la stramosii romani cam 70% din obiceiurile populare. De-a lungul vremii am adaugat, restul de 30%, superstitii.

Ardelenii spun ca e important cine trece primul pragul casei in prima zi a anului. Daca este femeie, va aduce ghinion, iar daca e un barbat, urmatoarele 12 luni vor fi pline de noroc si bunastare. Asadar domnii pleaca in vizite si doamnele stau acasa. Singure?!

In Moldova, copiii care vin cu sorcova dupa miezul noptii sunt semn bun, fiindca „cine ramane nesorcovit este pandit de boli, iar casa ocolita de oaspeti tot anul“. O alta superstitie spune ca daca mananci peste in prima zi din an, vei fi usor si vei trece prin probleme la fel de repede ca el prin apa.

Psihologii explica refugiul in „legea“ semnelor prin faptul ca, in subconstient, vrem controlul, avem nevoie sa simtim ca stapanim lucrurile si ca, urmare a fricii ancestrale care il face pe om mai vulnerabil, mediul cel mai propice pentru ca superstitiile sa prinda viata este cel rural. In mediul rural nimic nu e dezlegat de Dumnezeu sau dezlegat de lumea magica. O parte dintre tarani crec in puterea de a influenteze lumea, prin acte religioase, crestine.

Oamenii cu o educatie, stiintifica sau pseudostiintifica, vad credinta ca pe o superstitie. Noi stam cu bratele incrucisate si ne lasam in voia climei, in timp ce taranii aveau certitudinea ca ceea ce faceau produce o schimbare importanta in starea vremii. Unii etnologi considera ca, prin indepartarea de lumea taraneasca, romanii si-au pierdut credinta ca ar avea vreo putere asupra lumii.

Sarbatorile de iarna – perioada de dinaintea Craciunului pana la Boboteaza, sunt presarate de circa 70% obiceiuri populare si ritualuri pagane, mostenite de la romani, si de doar 30% superstitii.

Astfel, in revista Superstitii se scrie ca de Anul Nou sunt cunoscute vrajile, descantecele, farmecele si ritualurile magice de ghicire a viitorului si urarile pentru anul care incepe. Am mai “descoperit” ca:

– Potrivit regulilor nescrise ale superstitiilor, cusutul, spalatul rufelor, tricotatul, nu sunt indicate intre Craciun si Anul Nou.
– In noaptea dintre ani imbracamintea trebuie oblugatoriu sa contina ceva rosu.
– E bine ca inainte de noaptea dintre ani sa faceti curatenie si in cele mai ascunse locuri.
– E de rau augur sa intri in noul an fara niciun ban in buzunar. Datoriile, facturile neplatite sau banii dati cu imprumut au acelasi efect.
– O alta superstitie spune ca in prima zi din an nu trebuie sa aruncati nimic: nici macar gunoiul…
– Se considera ca e semn rau daca stranuti sau spargi ceva in noaptea de Revelion.
– Aduce ghinion nu numai intoacerea filei de calendar inainte ca anul sa inceapa, dar si agatarea propriu–zisa a calendarului in cui inainte de miezul noptii.
– Pentru nimic in lume, nu plangeti in prima zi a anului. Se spune ca orice actiune care ar influenta in mod negativ starea de spirit a unei persoane trebuie evitata pentru ca aduce ghinion.
– La cumpana dintre ani, este bine sa aveti bani, mai ales noi, in portofel.
– Se spune ca acel obiect pe care-l tii in mana la miezul noptii sau pe care-l apuci imediat dupa ce bat cele 12 gonguri va fi cel mai important plan al vietii tale in anul care vine. Daca tii banii in mana, vei avea satisfactii de ordin financiar, daca iti dai mana cu iubitul vei avea noroc in dragoste, iar daca tii paharul, vei avea un an vesel.
– Dorinta pusa la miezul noptii are toate sansele sa se indeplineasca!

informal

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu