SUNTEM TOT MAI PUȚINI – Statul dă bani cuplurilor ca să facă copii

Ad imageAd image

Ministerul Familiei a lansat zilele trecute în dezbatere publică proiectul de HOTĂRÂRE pentru aprobarea programului național de susținere a familiilor, a cuplurilor și a persoanelor, pentru creșterii natalității. Din Nota de Fundamentare la acest proiect aflăm că „în perioada 1990-2020 populația României a scăzut cu peste 4 milioane de locuitori. Declinul demografic accelerat din România a fost sesizat de peste 20 ani, iar peste el s-a suprapus un
fenomen migraționist de amploare”.

„Pe de o parte, numărul nou-născuților a scăzut de la an la an, iar pe de altă parte, numărul celor care au plecat în afara țării pentru o viață mai bună a crescut. În anul 2020 s-au născut 160.000 de copii, acesta fiind cel mai mic număr de nașteri din România din ultimii 30 ani. Se estimează că, până în 2050, România este în pericol să aibă o populație de doar 15 milioane de locuitori, dintre care o treime vor fi pensionari. Anul 2020, marcat de criza de sănătate, este al 31- lea an în care sporul natural este negativ. În acest sens, România se confruntă cu câteva fenomene devastatoare pentru viitor: scăderea numărului de nou-născuți, creșterea numărului de decese și
migrația masivă a populației în ultimii ani”, se arată în documentul citat.

Potrivit proiectului amintit, începând cu anul 2023 se va acorda un sprijin financiar pentru 10.000 de cupluri sau femei infertile, pentru efectuarea pe teritoriul României a procedurii de fertilizare in vitro, atât cu ovocite proprii cât și cu ovocite donate, în condițiile legii.

„Pentru anul 2022 se acordă sprijin financiar pentru un număr de 5.000 de cupluri sau femei infertile, proporțional cu numărul de luni rămase din anul în curs. Beneficiarii programului sunt cuplurile și femeile infertile, „definite drept cuplurile și femeile cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competențe în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical”, se arată în proiect.

Vor putea primi acești bani cuplurile infertile sau femeia infertilă care au indicație pentru efectuarea procedurii fertilizare în vitro/embriotransfer: „În situația în care hormonul anti-Mullerian (AMH) al femeii infertile are o valoare sub 1, medicul specialist în obstetrică-ginecologie cu competența în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical decide dacă femeia infertilă va efectua procedura de fertilizare in vitro, cu ovocite proprii sau cu ovocite donate, în condițiile legii, femeia infertilă/cel puțin unul dintre membrii cuplului au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, conform prevederilor legale. Vârsta femeii trebuie să fie între 20 si 45 de ani. Cei doi membri ai cuplului infertil sau femeia infertilă să fie cetățeni români, căsătoriți sau nu, pacienta să dețină rezervă ovocitară proprie sau să folosească ovocite donate, în condițiile legii, respectiv femeia infertilă/membrii cuplului să aibă domiciliul pe teritoriul României”.

Cuplurile și femeile infertile din România care au indicația medicală pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/embriotransfer, vor primi un ajutor financiar în valoare de maximum 22.500 RON per beneficiar (cuplu sau femeie infertilă).

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu