Prin câteva măsuri simple şi eficiente toţi proprietarii de autoturisme se pot feri de neplăcerile cauzate de spargerea autoturismului şi sustragerea bunurilor lăsate la vedere sau aparent ascunse. Una din greșelile extrem de frecvente făcute de șoferi este cea în care își lasă mașinile deschise după ce alimentează cu combustibil, iar cat se duc să plătească hoții își fac treaba. Polițiștii spun că în foarte multe dintre cazurile de furt din autoturism s-a constatat că infractorii au profitat de faptul că proprietarii au lăsat portierele autoturismelor neasigurate, că au etalat la vedere genţi, poşete, laptopuri sau telefoane mobile.
„Printre principalele obiceiuri care favorizează furturile enumerăm neasigurarea uşilor autoturismului în parcările aglomerate (ex. centru comercial), lăsarea în autoturism de bunuri de valoare care ar putea tenta spărgătorii de maşini, neînchiderea completă a geamurilor şi lăsarea portierelor neîncuiate chiar pentru o scurtă perioadă de timp, lăsarea în autoturism de acte personale sau documente ale autoturismului, în staţiile de alimentare cu carburant, lăsarea autoturismul neasigurat în timpul achitării contravalorii combustibilului, invitarea în autoturism a persoanelor pe care nu le cunoaşteţi îndeajuns de bine”, arată polițiștii.
Proprietarilor de autoturisme li se recomandă să acorde atenţie locului ales pentru parcarea autoturismului. Acesta ar trebui să fie într-o zonă bine luminată pe timp de noapte: „Păstraţi-vă întotdeauna cheile (mai ales cele pentru maşinile dotate cu sistem Keyless), la loc sigur. Folosindu-se de cheile autoturismului, hoţii îşi asigură succesul. Montaţi anvelopele pe autoturism folosind şi prezoane antifurt, în cazul spargerii autoturismului vă recomandăm să nu pătrundeţi în interior până la sosirea Poliţiei pentru a nu compromite eventualele urme lăsate de autori. Un hoţ va profita de fiecare ocazie pe care i-o oferiţi! Păstraţi-vă bunurile în siguranţă! Mai multă grijă vă poate scuti de neplăceri!”.
Dragoș HOJDA