- Publicitate -
Ad imageAd image

Subprefectul Crina Chilat: PSD propune 10 măsuri pentru creșterea natalității. Familiile tinere vor beneficia de facilități

Ad imageAd image
Ad imageAd image

Reducerea TVA la 5% la produsele destinate creșterii copiilor; vouchere în valoare de 1.500 lei pentru acoperirea cheltuielilor legate de educație (after-school, creșă, grădiniță etc); analize și consultații gratuite pentru femeile însărcinate; dobânzi reduse la creditele imobiliare acordate familiilor numeroase sunt doar câteva dintre măsurile pe care PSD le are în vedere pentru creșterea natalității în România. Ultimele statistici legate de fenomenul evoluției demografice la nivel național sunt extrem de întunecate, numărul nou-născuților fiind într-o alarmantă descreștere de la an la an.

”Studiile privind natalitatea din România ne arată faptul că, în doar două decenii, numărul locuitorilor din țară ar putea să scadă sub 14 milioane, de la peste 19 milioane înregistrate în prezent, în condițiile în care peste 70% dintre cupluri declară că nu își doresc deloc copii. Iar județul Maramureș nu face excepții, din păcate. Înainte de 1990, eram pe locul al treilea la nivel național, în ceea ce privește creșterea natalității. Acum, suntem la coada clasamentului. La Spitalul Județean din Baia Mare, de pildă, numărul nașterilor anuale a scăzut de la 20 mii, la doar 4 mii, în ultimele trei decenii.

În mod evident, lucrurile sunt într-un declin permanent în această privință, iar fără implicarea statului în procesul creșterii natalității, nu există nicio șansă de redresare. Acum, ne punem întrebarea ce poate fi făcut pentru a schimba modul în care familiile tinere se raportează la propriii urmași.

PSD a conceput un pachet de măsuri legislative menite a stimula dinamica natalității, prin oferirea de facilități legate de creșterea copiilor. Este un prim pas, ce trebuia făcut în urmă cu mult timp, însă nu cred că e prea târziu, atâta vreme cât ne pasă de soarta noastră ca nație”, a declarat Crina Chilat, subprefectul județului Maramureș.

Situația financiară tot mai grea, plecarea tinerilor în străinătate, lipsa unui loc de muncă stabil pe termen lung sau neimplicarea statului în a oferi un sprijin bănesc consistent și real familiilor proaspăt întemeiate sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la scăderea drastică a natalității în țara noastră. Ultimele statistici arată faptul că numărul nou-născuților a atins un minimum istoric pentru România, în ultimul mileniu, cifre oficiale mai mici fiind înregistrate doar în urmă cu… 134 ani.

Pachetul de măsuri legislative propus de PSD:

➡️ 1. TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).

➡️ 2. Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță, pentru familiile cu venituri de maximum două salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei.

➡️ 3. Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri. Un card de reduceri ce va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării.

➡️ 4. Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame, în valoare de 2.500 de lei.

➡️ 5. Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare cu procente cuprinse între 0.3% și 1.3% acordate familiilor numeroase.

➡️ 6. Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii. Propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an, în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.

➡️ 7. Program flexibil de muncă pentru părinții cu copii până la vârsta de 3 ani, printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă, timp de 1-2 zile pe săptămână.

➡️ 8. Voucher pentru tratamente stomatologice la copii, în valoare 1.500 de lei.

➡️ 9. Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate. În funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc.

➡️ 10. Concurs Naţional de Proiecte Pentru Familie, organizat ca o întrecere de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizaţiile şi fundaţiile. Proiectele câștigătoare vor fi desemnate în baza unei metodologii, iar granturile, stabilite în funcție de bugetul dedicat programului. Anul trecut, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.

Distribuie articolul
- Advertisement -
Adaugă un comentariu