Audiențele ținute de subprefectul Crina Chilat în teritoriu scot la iveală tot mai multe probleme legate de fondul funciar cu care maramureșenii se confruntă. Procesul retrocedării averilor confiscate în timpul regimului comunist se derulează de peste trei decenii, însă numeroși deținători de titluri de proprietate afirmă că nu au intrat până acum în posesia terenurilor, acestea fiind folosite de alte persoane.
”În Maramureșul Istoric am întâlnit situații pe care cu greu mi le pot explica. La Repedea, de pildă, mai mulți localnici acuză faptul că, deși dețin titluri de proprietate, pe terenurile lor au fost puse în posesie alte persoane, cu alte documente. Dar oamenii trebuie să știe că deținerea unui titlu de proprietate nu echivalează cu întabularea. Trebuie urmate anumite proceduri, iar în unele situații, doar instanța poate corecta eventualele erori comise. E limpede că s-au făcut greșeli și e nevoie ca proprietățile să fie retrocedate în întregime. În acest sens, vă dau un exemplu. Dintr-o suprafață 3,2 ha de teren, care are și pădure, s-au retrocedat doar 2,3 ha, deși contractul de administrare a pădurii încheiat cu Ocolul Silvic Poieni prevede întreaga suprafață de 3,2 ha, pentru care proprietarul plătește în consecință”, afirmă subprefectul PSD Maramureș, Crina Chilat.
Situații nerezolvate se întâlnesc și în alte localități. ”Zeci de localnici din Poienile de sub Munte reclamă faptul că există hotărâri de validare emise de comisiile de fond funciar, încă din perioada 2008-2009, însă oamenii nu au fost puși în posesie. Mai mult, aceștia sunt revoltați din cauza faptului că Ocolul Silvic este cel ce exploatează pădurile în cauză. Din ce am constatat, există anumite suprapuneri în acte ale terenurilor localnicilor cu suprafețe de pădure aparținând Ocolului Silvic. Pentru a rezolva aceste situații, am solicitat specialiștilor Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș, precum și conducerii Romsilva Maramureș să găsească soluțiile adecvate, iar oamenii să fie puși în posesie, așa cum e firesc”, precizează subprefectul Crina Chilat.
Reprezentantul Prefecturii Maramureș va continua seria audiențelor ținute în teritoriu, pentru ca maramureșenii să aibă un acces mai facil la autoritățile pe care doresc să le sesizeze cu diversele probleme avute.
ZiarMM
imaginile delasatoare ale incompetentei si hotiei statului roman…s-au comis erori, insa nimeni nu e responsabil sau tras la raspundere…fortza PSD